IC.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving voor een cursus.
Organisaties moeten zich ontwikkelen en aanpassen om uitdagingen en concurrentie aan te kunnen. Van vernieuwde technologie, tot nieuwe wetgeving en een andere teamindeling: veranderingen zijn er in alle soorten en maten. Om een verandering succesvol door te voeren, heb je een goed plan en een strakke uitvoering nodig.
Als verandermanager kun je daar een belangrijke rol in spelen. Maar hoe doe je in korte tijd de juiste kennis op? Met een (online) cursus verandermanagement. In dit artikel lees je welke cursussen er zijn, wat je leert en wat je er vervolgens mee kunt.
Tijdens deze Masterclass Verandermanagement komen alle stappen in het veranderproces aan bod. Van het vaststellen van het probleem tot het ontwikkelen van een visie en het maken van een nieuw ontwerp. Deze masterclasss is onderdeel van de erkende masters Projectmanagement en Human Resource Management van de Hogeschool NCOI. Er is een specifieke vooropleiding vereist, wel wordt verwacht dat je hbo of wo werk- en denkniveau hebt.
Naast eerder genoemde onderwerpen, ga je onder andere aan de slag met onderwerpen zoals risicofactoren in kaart brengen, organisaties diagnosticeren en interventiemethodes gebruiken. Deze masterclass is met name geschikt voor mensen die op hun werk met een veranderkundig vraagstuk te maken krijgen. Want sommige opdrachten moet je uitvoeren binnen de context van de organisatie waar je werkt.
Bekijk de gratis proeflesWil je in twee maanden zoveel mogelijk leren over Verandermanagement? In deze cursus op hbo-niveau leer je hoe je effectieve veranderingen opstart en begeleidt. Het programma is zo opgezet dat je het in twee maanden kunt volgen, maar je mag er ook langer over doen. Er is geen specifieke vooropleiding nodig om deel te nemen aan de cursus.
Allereerst leer je om veranderstrategieën te onderscheiden, zodat je weet welke strategie je op welk moment moet kiezen. Daarnaast leer je op welke manieren je het veranderproces kunt inrichten. Verder leer je om veranderingen effectief te managen met een actieplan en om alle veranderingen planmatig en procesmatig door te voeren. De basis voor deze cursus is het integraal veranderingsproces, dit beproefde model helpt je om veranderingen succesvol te laten verlopen.
Bekijk de gratis proeflesDe cursus Change Management is een professionele thuiscursus voor iedereen die verandertrajecten in goede banen wil leiden. In drie tot zes maanden dompel je je onder in de theorieën en doe je de benodigde vaardigheden op. Wat deze cursus uniek maakt, is dat er aandacht wordt besteed aan de toekomstmogelijkheden. Bijvoorbeeld changemanager worden (zelfstandig of in loondienst) of in je eigen bedrijf veranderingen doorvoeren.
Het studieprogramma van deze cursus bevat vele veranderkundige thema’s. Voorbeelden zijn: soorten veranderingen, manieren van communiceren, de verschillende fases van een veranderingstraject en budgetbepaling. Inclusief een praktijkcasus met de titel ‘productontwikkeling’. Verder leer je professionele plannen opstellen en om veranderingen succesvol door te voeren. Tot slot leer je om bedrijven en personeelsleden te coachen en te adviseren.
Bekijk de gratis proefles
Hoe bereid je jezelf en de organisatie voor op aankomende veranderingen? Welke vaardigheden heb je nodig om dit proces in goede banen te leiden? En hoe kun je verandertrajecten succesvol managen en de organisatiedoelen behalen? Tijdens deze thuiscursus krijg je antwoord op bovenstaande vragen. Je kunt deze cursus op elk gewenst moment starten en krijgt 365 dagen per jaar persoonlijke begeleiding.
De cursus Verandermanagement bestaat uit zeven modules. Module 1 en 2 zijn een inleiding in verandermanagement, zodat je alle definities en modellen leert kennen. Module 3 behandelt verschillende modellen voor managers en organisatieveranderingen, zoals PROMIC. Module 4 gaat in op medewerkers en Appreciative Inquiry, een positieve methode om draagvlak voor de verandering te krijgen. Module 5 gaat over sturen op slaagfactoren en module 6 vertelt hoe je omgaat met voortdurende verandering. Tot slot module 7: veranderkunde en weerstand.
Bekijk de gratis proeflesIn een maand klaargestoomd worden tot verandermanager? Met dit korte programma doe je veel waardevolle kennis op hbo-niveau op. Het programma is onderdeel van de erkende hbo-bachelor Management. Het certificaat dat je na afloop van het programma ontvangt, staat dan ook goed op je cv. Hiermee toon je aan dat je kennis hebt van veranderprocessen. Verder biedt het programma je vrijstellingen als je besluit om de volledige bachelor te gaan volgen.
Je leert om verandertrajecten op een succesvolle en gestructureerde manier te managen en te begeleiden. Eerst doe je kennis op over de verschillende soorten veranderingen en hun complexiteit. Daarnaast leer je waarom veranderingen zo belangrijk zijn, wat de rol van een manager is en welke strategieën en methodieken er zijn. Na afloop van het programma weet je hoe je diagnoses moet stellen, strategieën moet maken en interventies moet bedenken en uitvoeren.
Krijg je binnen de organisatie waar je werkt te maken met veranderende omstandigheden en diverse innovatietrajecten? Dan is deze cursus op hbo-niveau een echte aanrader. In deze praktijkgerichte cursus leer je welke soorten veranderingen er zijn en hoe je hierover kunt adviseren binnen je organisatie. Communicatie, motivatie en duurzaam ondernemerschap zijn hier belangrijke onderdelen van. Na afloop van deze cursus weet je hoe je veranderingen en innovaties binnen je bedrijf goed kunt managen.
Tijdens deze cursus krijg je twee modules: verandermanagement en innovatiemanagement. Tijdens de module verandermanagement leer je alles wat je moet weten over dit vak. De module innovatiemanagement gaat over internationalisering, technologische en ICT-ontwikkelingen, flexibilisering en diversiteitsmanagement. Dit is een van de weinige online cursussen die innovatie als aparte module opneemt.
Tijdens een cursus verandermanagement leer je hoe je organisatorische veranderingen in goede banen leidt. De meeste cursussen zijn opgebouwd uit meerdere modules, hieronder staan een aantal veel voorkomende onderwerpen.
Voordat je de diepte in gaat, moet je eerst weten wat verandermanagement precies inhoudt en welke definities er zijn. Dan wordt het een stuk makkelijker om de vakliteratuur te bestuderen en de verandervraagstukken met collega’s te bespreken. Tijdens een cursus leer je alle benodigde termen en modellen kennen, zodat je de basiskennis op orde hebt.
Een veranderingsvraagstuk vindt altijd plaats binnen de context van de organisatie. De organisatie heeft bepaalde zwakke of sterke punten waardoor de verandering makkelijker of juist moeilijker zal gaan. Verder zijn er interne en externe factoren die het proces kunnen beïnvloeden. Deze punten analyseer je en vat je samen in een organisatiediagnose. Tijdens de cursus leer je hoe je dit doet.
Er is altijd iemand die de verandering initieert, vaak vanuit een grotere groep belanghebbenden. Een verandering heeft vaak invloed op meerdere afdelingen, processen en mensen. Tijdens een cursus leer je om in te schatten welke impact de verandering heeft op welke afdelingen en mensen. Hier kun je tijdens de rest van het proces rekening mee houden.
Een verandering voer je niet van de een op de andere dag voor. Vaak is het een langdurend project van meerdere jaren, soms wel meerdere jaren. Stapje bij beetje beweegt de organisatie en de medewerkers naar de gewenste situatie. Hiervoor maak je vooraf een duidelijke strategie en planning. Hoe je dat doet? Dat wordt tijdens de cursus uitvoerig besproken.
Veranderingen zijn altijd lastig, of het nu in je privéleven of op de werkvloer is. Mensen houden van nature van zekerheid en voorspelbaarheid. Daarom zul je merken dat nieuwe werkmethodes, innovaties of reorganisaties veel reacties oproepen. Sommige reacties zijn behoorlijk pittig en dreigen het hele plan in gevaar te brengen. Tijdens een cursus leer je hoe je met weerstand omgaat en wat je kunt doen om iedereen uiteindelijk mee te krijgen in de verandering.
Een interventiemethode is een specifieke activiteit (of een reeks activiteiten) die erop gericht zijn om de effectiviteit van de verandering te vergroten. Elke interventie bestaat uit meerdere bouwstenen, zoals de rolverdeling, de communicatie en de uitkomst. Tijdens de cursus leer je deze bouwstenen kennen. Ook leer je over meerdere interventiemethodes.
De leerdoelen hierboven dragen uiteindelijk bij aan een gezamenlijk doel: het succesvol doorlopen van de verandering. Uiteindelijk heeft iedereen in de organisatie hier baat bij, ook al zal je tijdens het proces op weerstand stuiten. Tijdens een cursus leer je om de situatie van bovenaf te bekijken en het proces in goede banen te leiden.
Met het behalen van een diploma Verandermanagement kun je veranderingen begeleiden, solliciteren als verandermanager, interim verandermanager worden of workshops geven aan anderen.
Met jouw nieuwe kennis en vaardigheden, kun je vast en zeker iets betekenen binnen jouw huidige baan. Elke organisatie heeft wel te maken met veranderingen – groot of klein. Of misschien kun je de organisatie alvast voorbereiden voor áls er een verandering aankomt.
Jouw diploma is een mooie start om te solliciteren bij een nieuwe functie. Of om intern te solliciteren naar een veranderkundige functie. Denk voordat je gaat solliciteren goed na wat jij te bieden hebt als veranderkundige: zowel qua leiderschapsstijl als persoonlijkheid. Er zijn namelijk veel managers, maar de meesten pakken het net iets anders aan.
Bij een grote organisatorische verandering, huren organisaties vaak een of meerdere externe managers in. Iemand van buiten de organisatie ziet nu eenmaal beter wat er speelt dan iemand die er dagelijks met z’n neus bovenop zit. Als je een goed netwerk hebt (of wilt opbouwen), dan kun je overwegen om te starten als zelfstandig veranderkundige.
Ben jij een van de weinigen in de organisatie met kennis over verandermanagement? En vind je het daarnaast leuk om andere mensen nieuwe dingen te leren? Misschien kan je jouw kennis overdragen via teamsessies, coachingssessies of een adviesrapport.
Heb je geen grootse plannen met je diploma Verandermanagement? Geen enkel probleem, je mag de cursus natuurlijk ook volgen uit interesse. Maar vergeet niet om je vaardigheden en kennis op je cv te vermelden. Je weet nooit waar dit in de toekomst goed voor zal zijn.
Een cursus kun je eigenlijk zien als de ‘light versie’ van een opleiding. Het cursusprogramma behandelt dezelfde thema’s, alleen gaat het er minder diep op in. Dat maakt een cursus wat toegankelijker dan een opleiding. Maar als je een erkend diploma nodig hebt, dan is een opleiding een beter idee. Een hbo-programma of masterclass is een mooie tussenweg!
Er zijn vele manieren om zelf meer over verandermanagement te leren, zonder dat je daarvoor een opleiding of cursus hoeft te volgen. De belangrijkste informatiebronnen zijn boeken, webinars, wetenschappelijke publicaties, podcasts en YouTube-filmpjes. Bekijk alvast wat linkjes ter inspiratie.
In de wetenschappelijke literatuur wordt veel geschreven over verandermanagement. Via de wetenschappelijke zoekmachine https://scholar.google.com/ kun je veranderkundige termen intoetsen en bijbehorende vakliteratuur vinden. Sommige artikelen kun je gratis lezen of downloaden als PDF. Voor andere artikelen moet je ingeschreven staan bij een onderzoeksteam of lid zijn van een bepaald wetenschappelijk tijdschrift.
Elke organisatie is aan veranderingen onderhevig, en na een cursus Verandermanagement weet je veel beter hoe je hiermee om kunt gaan. Tijdens de cursus leer je wat het proces inhoudt, hoe je dit in goede banen kunt leiden en nog veel meer. Naast het volgen van een cursus, kun je diverse informatiebronnen raadplegen om meer te leren over veranderkunde.