IC.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving voor een cursus.

De beste cursus meubelmaken en houtbewerking

De beste cursus meubelmaken en houtbewerking

Foto Claire Orth
Claire Orth
Laatst bijgewerkt: 19 mei 2022

Heb je altijd al je eigen meubels willen leren maken of leren hout bewerken? Of vind je maar geen meubels die passen bij jouw smaak? Dan is een cursus Meubelmaken en houtbewerking perfect voor jou.

Hiermee leer je onder andere je eigen meubels maken. Zo heb je voortaan altijd jouw droom meubelstuk in huis. Een cursus Meubelmaken en houtbewerking is ook geschikt als je wilt switchen naar een baan als timmerman. In dit artikel lees je over de beste online cursussen meubelmaken & bouwtekeningen.


Onze aanraders

1

Fred's Bouwtekeningen

  • Ruim 10.000 gedetailleerde bouwtekeningen
  • Al meer dan 21.000 tevreden klanten
  • Ontvang verschillende gratis extra's
2

Thuiscursus.nl Timmerman

  • Tijdsduur: 3 tot 6 maanden
  • Online begeleiding van een professional
  • Erkende opleiding

De beste online cursussen meubelmaken & bouwtekeningen

1. Fred's Bouwtekeningen

Beginners v.a. €67
Bekijk op Fredsbouwtekeningen.nl

Wil je graag zelf aan de slag met bouwen? Met Fred’s bouwtekeningen pakket kan je zelf makkelijk aan de slag gaan met diverse Doe-Het-Zelf projecten. Door de investering in het pakket kan je veel geld besparen, omdat je tegen een fractie van de kosten van een tekenbureau zelf aan de slag kunt gaan met je Doe-Het-Zelf projecten. Daarnaast bespaar jij jezelf veel tijd, omdat je geen tijd kwijt bent aan het uitzoeken van onduidelijke plannnen of het zoeken naar oplossingen voor jouw project of idee.

blank

Wat leer je?

Fred’s Bouwtekeningen Pakket bevat maar liefst meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, projecten en plannen. Zo kan je stap voor stap leren meubels maken of hout bewerken. Ten opzichte van veel bouwtekeningen en plannen online en offline zijn de bouwtekeningen van Fred Schouten compleet, duidelijk en mét de afmetingen.

Per bouwtekening staat een volledige materiaallijst. Daarnaast bevat het een heldere handleiding, zodat je stapsgewijs aan de slag kan met het project. Ook als je op zoek bent naar inspiratie is dit pakket een goede keuze voor jou! Je vindt in het pakket onder andere bouwtekeningen in de categorieën badkamers, banken, BBQ’s, bedden, gereedschappen, konijnenhokken, marktkraamen, poezen, tafels, vijver.

Bekijk de gratis proefles

Waarom deze cursus?

  • Ruim 10.000 gedetailleerde bouwtekeningen
  • Al meer dan 21.000 tevreden klanten
  • Ontvang verschillende gratis extra's
Bekijk deze cursus

2. Thuiscursus.nl Timmerman

3 tot 6 maanden Beginners (Diploma van De Ondernemersschool NHOC) v.a. €378.87
Bekijk op Thuiscursus.nl

Wil je timmerman worden of wil jij leren timmerwerk aan je eigen huis uit te voeren? Dan is deze cursus iets voor jou. Na het afronden van de cursus kan jij je eigen projecten van begin tot eind uitvoeren. Je leert op je eigen tempo alles over het vak houtbewerking. Om je kennis meteen toe te passen in de praktijk kan je aanvullend op de cursus een stage lopen. Zo leer je nog meer van ervaren professionals.

Wat leer je?

Onder meer de volgende onderdelen komen aan bod tijdens de cursus: timmerwerk aan je eigen huis uitvoeren, plaatsen van parket, kennis van de verschillende technieken, trappen, binnendeuren, renoveren en materialen kennis. Ook leer je de basis administratieve kennis voor als je aan de slag wilt gaan als timmerman of zelfstandige ondernemer. Ten slotte leer je vaardigheden zoals het bewerken van keuken- en badkamermeubelen en het plaatsen van glaswerk.

Bekijk de gratis proefles

Waarom deze cursus?

  • Tijdsduur: 3 tot 6 maanden
  • Online begeleiding van een professional
  • Erkende opleiding
Bekijk deze cursus

Wat is houtbewerking?

blank

Wellicht vraag je jezelf af wat houtbewerking eigenlijk is. Houtbewerking wordt soms ook wel houtverwerking genoemd. Het is een verzamelnaam voor alle mogelijke technieken om hout te bewerken. Dit kunnen bewerking zijn, zoals houtsnijwerk en constructiewerk.

Houtsnijwerk wordt onder meer gebruikt in de bouwsector en bij het maken van meubels. Onder houtsnijwerk valt het maken van kunst. Daarnaast kan houtbewerking met een machine worden uitgevoerd of handmatig. Machinale houtbewerking wordt onder andere in een houtzagerij, zaagfabriek en timmerfabriek uitgevoerd.


Hoe kun je jouw eigen meubels maken?

Wil je écht unieke meubels in je huis? Maak dan zelf je eigen meubels. Een groot voordeel hiervan is dat je het meubelstuk precies kunt maken naar jouw eigen smaak. Een meubel in een winkel voldoet vaak meestal niet precies aan jouw eisen. Daarnaast waardeer je een meubel dat je zelf hebt gemaakt veel meer. Tenslotte is het vaak ook een stuk goedkoper. Het maken van meubels valt ook onder houtbewerking, indien je houten meubels maakt.


Houtbewerking voor beginners

blank

Als je wilt beginnen met houtbewerking, zijn er een aantal dingen waarop je moet letten.

Houtsoorten

Er is keuze uit een groot aanbod qua houtsoorten. Als je een meubel gaat maken is het belangrijk om te kiezen voor een houtsoort dat lang meegemaakt. Zo heb je langer plezier van je zelf gemaakte meubels. Als je net begint met houtbewerken is het verstandig om te kiezen voor zacht hout. Zacht hout is namelijk makkelijker te bewerken. Het bewerken van hout kan veel fysieke kracht kosten, waardoor je beter eerst kan oefenen met zachter hout. Hierdoor kan je makkelijker snijden. Zo kan je ook oefenen met de juiste werkhouding. Door de juiste houding vraagt houtbewerken minder van je lichaam. Naarmate je meer ervaring hebt, kan je dan kiezen voor hardere houtsoorten.

Zachtere houtsoorten

  • Lindehout: Dit soort hout heeft een glad oppervlak en een fijne nerf. Het geeft een strakke uitstraling.
  • Pijnboomhout: Dit soort hout is erg draagkrachtig en sterk.
  • Kastanjehout: Kastanjehout is minder duurzaam, maar wel erg licht.
  • Berkenhout: Dit soort hout heeft een licht of witte kleur. De kleur hangt af van de kleur van de boom.
  • Wilgenhout: Wilgenhout wordt veel gebruikt voor het vlechten van stoelen en manden. De kwaliteit van wilgenhout hangt af van de groeiomstandigheden van de boom.

Hardere houtsoorten

  • Appelhout: Dit soort hout heeft een fruithout kleur. Het is minder duurzaam, omdat het slechts 5 tot 10 jaar meegaat.
  • Esdoornhout: Dit soort hout is lichtgeel, heeft fijne nerven en geen noesten.
  • Olijfhout: Dit is een zeer stevig houtsoort en heeft een unieke marmerachtige uitstraling.
  • Notenhout: Notenhout heeft een luxe uitstraling.
  • Perenhout: Dit is een erge harde houtsoort. Het is stevig en compact.
  • Kersenhout: Kersenhout is redelijk sterk en hard. Het heeft tevens een karakteristieke geur.

Nerven staan voor de maat van hoe fijn de structuur van het houtsoort is. Een noest wordt ook wel een knoest genoemd. Dit is de plek, waar een zijtak aan de boom heeft gegroeid.

Gereedschappen

Naast het kiezen van het juiste hout heb je ook goed gereedschap nodig. Wat heb je dan allemaal nodig? Dat hangt af van wat je precies wilt maken. Zorg dat je een lijstje maakt van wat je nodig hebt, voordat je begint met je project. Bij Fred’s bouwtekeningen staat er standaard een lijstje bij het project. Hieronder lees je een aantal gereedschappen, die je nodig hebt. Zorg dat je gereedschappen die je regelmatig nodig hebt in huis hebt.

Zaag

blank

Als je meerdere projecten gaat uitvoeren, heb je ook meerdere soorten zagen nodig. Soms heb je zelfs meerdere zagen nodig tijdens een project. Je hebt bijvoorbeeld een andere zaag nodig, vanwege het soort hout of doordat je nauwkeuriger moet zagen. Veel mensen denken dat zagen fysiek zwaar is. Dit is ook zo, maar je moet ervoor zorgen dat de zaag het werk doet in plaats van jij.

Daarnaast moet de zaag scherp blijven. Je kunt een zaag slijpen door middel van een bankschroef en een hardstalen vijl. Door de zaag te klemmen in de bankschroef vijl je de zaag met de vijl. Ook als je zaag wel scherp is, kan het voorkomen dat je zaag minder goed door het hout komt. Dit kan je oplossen door de zaag in te vetten met kaarsvet. Hiermee minimaliseer je de wrijving tussen het hout en de zaag. Door de juiste zaag en op de juiste manier te zagen, doet je zaag het meeste werk. Hieronder lees je over een aantal soorten zagen.

  • Japanse trekzaag: Het verschil met een Westerse zaag is, dat een Japanse zaag een trekzaag is in plaats van een duwende zaag. Het kan in principe voor dezelfde projecten worden gebruikt als de Westerse zaag. Echter zorgt de trekkende beweging ervoor dat de vertanding en het blad flinterdun worden.
  • Toffelzaag: Deze zaag is geschikt voor fijner zaagwerk. De zaag heeft fijne tanden, die het mogelijk maken om erg nauwkeurig te zagen.
  • Handzaag: Dit is een van de bekendste soorten zagen. Het bestaat uit een flexibelen stalen zaagblad met een handvat.
  • Metaalzaag: Deze zaag is zoals de naam doet vermoeden speciaal voor metaal. De zaag bevat een flexibel zaagblad, dat wordt opgespannen in een metalen frame. Naast metaal kan je hier ook pvc mee zagen.
  • Figuurzaag: Dit is een mini variant van de metaalzaag. Het heeft erg fijne tandjes, waardoor je fijn kunt zagen. Echter kan je hier wél hout mee zagen ten opzichte van de metaalzaag.
  • Elektrische zagen:  Naast de zagen om handmatig te zagen zijn er veel verschillende soorten elektrische zagen, zoals de cirkelzaag en de decoupeerzaag.
  • Decoupeerzaag: Met deze zaag kan je in een opwaartse beweging zagen. Je kunt hiermee eenvoudig vloeiende lijnen zagen.
  • Cirkelzaag: Dit is een zeer geschikte zaag voor houtbewerking. Je kunt hiermee rechte, lange snedes maken in kunsstof, hout en metaal.

Beitel

blank

Net als van zagen zijn er ook diverse maten en vormen van beitels. Beitels zijn geschikt om fijn mee te werken. Je kunt er bijvoorbeeld gaten en inkepingen mee maken. Het beste is om een setje beitels te kopen van verschillende maten.

Een beitel moet je regelmatig wetten en slijpen. Wetten betekent dat je overbodig materiaal afhaalt van de beitel. Dit materiaal wordt ook wel bramen genoemd en ontstaat door het bewerken van materialen. Het zijn restbestanden van de bewerkte materialen, die vastblijven zitten aan de beitel. Wetten doe je met wetstenen. Met slijpstenen kan je de beitel slijpen, zodat de beitel scherp blijft. Hieronder lees je over een aantal soorten beitels.

  • Houtbeitel: Met deze beitel kan je in hout hakken en steken. Er zijn vier soorten houtbeitels: de guts, de burijn, steekbeitel en hakbeitel.
  • Steekbeitel: Hiermee kan je hak- en steekwerk uitvoeren. Het heeft een scherpe hoek en de breedte is maximaal 50 millimeter.
  • Platte beitel: Met deze beitel kan je onder meer hakken en vormgeven van figuren. Er zijn drie soorten: ceseel, bordijzer en letterbeitel.
  • Steenbeitel: Deze stalen beitel wordt gebruikt voor sloopwerkzaamheden en het bewerken van natuursteen. Vaak wordt er een klopper, vuist of hamer bij gebruikt.
  • Burijn: Deze bijtel kan voor hout en metaal worden gebruikt. Het lijkt op een soort naald. Je kunt met deze beitel bijvoorbeeld materialen graveren.
  • Hakbeitel: Hiermee kan je in hout hakken. Deze beitel heeft een slijphoek van 35 tot 40 graden. Er zijn twee soorten: de schietbeitel en de vermoorbeitel.

Schaaf

blank

Met een schaaf zorg je onder andere ervoor dat het hout weer glad wordt. Je kunt ermee oppervlakten vlak en glad afwerken. Daarnaast kan je er hout op een bepaalde dikte en breedte mee schaven. Hieronder lees je over een aantal soorten schaven.

  • Bankschaaf: Deze schaaf wordt veel gebruikt. Het wordt ook wel een blokschaaf genoemd. Hiermee kan je onder andere makkelijk warrig hout schaven.
  • Kopshoutschaaf: Deze schaaf werkt in principe hetzelfde als een bankschaaf. Echter is deze schaaf speciaal voor de kopse kant van een stuk hout, vanwege de richting van de nerven op de kopse kant van het hout.
  • Spooksschaaf: Hiermee kan je hout hol schaven. Het heeft twee handvatten en is geschikt om ronde en smalle gebogen oppervlakten te maken.
  • Sponningsschaaf: Deze schaaf bevat een beitel, die net zo breed is als de schaaf. Met deze schaaf kan je makkelijk in lastige hoekjes schaven.
  • Japanse schaaf: De Japanse schaaf is geschikt om precies mee te schaven, waardoor je een erg glad oppervlak krijgt.
  • Grondschaaf: Deze schaaf is in schaafdiepte verstelbaar. De grondschaaf bestaat in verschillende soorten breedte. Met de kleine grondschafen kan je makkelijk een groef maken, die doorloopt.

Dit zijn de belangrijkste gereedschappen, die je nodig hebt. Daarnaast heb je bijvoorbeeld de onderstaande gereedschappen nodig bij bepaalde projecten.

  • Boren: Dit heb je nodig als je gaten wilt aanbrengen in je projecten. Als je veel schroeven gebruikt is een boor ook handig. Sommige boren kunnen namelijk gebruikt worden als schroevendraaier. Doordat het elektrisch werkt, hoef je zelf amper iets te doen. Dit scheelt je tijd en energie!
  • Lamello’s/lamellen: Hiermee kan je blinde houtverbindingen maken om je meubels mooi mee af te werken.
  • Priemen: Hiermee kan je kleine ondiepe gaatjes maken in bijvoorbeeld hout.
  • Pons: Als je gaten wilt maken in dun plaatmateriaal zijn ponsen geschikt. Hiermee voorkom je dat de plaat vervormt.
  • Lijmklem: Dit is geschikt als je hout aan elkaar wilt lijmen. Door de lijmklem blijven de stukken hout aan elkaar.
  • Houtklem: Net als met de lijmklem kan je hiermee stukken hout bij elkaar houden.
  • Snijolie: Dit helpt je om makkelijker zachte en harde metalen te bewerken.

Tevens zijn er soms gereedschappen nodig voor het onderhoud van belangrijke gereedschappen. Je kunt hierbij denken aan:

  • Bankschroef: Deze heb je bijvoorbeeld nodig voor het scherper maken van je zaag.
  • Wetsteen: Hiermee haal je de bramen van je beitel weg.
  • Slijpsteen: Deze heb je nodig om je beitels te slijpen.

Terminologie en activiteiten

Zagen

Met een zagen kan je een stuk materiaal aanpassen qua grootte en vorm. Naast het kiezen van de juiste soort zaag, moet je ook op de juiste manier zagen. Dit hangt onder andere af van het soort zaag en in welke richting je gaat zagen. Door de juiste techniek te hanteren laat je de zaag voor je werken in plaats van dat jij al het werk doet. Als je niet goed zaagt, vraagt zagen veel energie van je. Hierdoor kan je het zagen niet lang volhouden en houd je weinig energie over.

Schuren

Met schuren zorg je ervoor dat hout er glad uitziet. Ook haal je hiermee gaten uit het hout. Daarnaast kan je verschillende stukken hout, die aan elkaar zijn bevestigd, op dezelfde hoogte schuren. Door het hout te schuren ziet het hout er nog mooier uit.

Lijmen

Als je verschillende stukken hout aan elkaar wilt bevestigen heb je hiervoor lijm nodig. Er zijn verschillende soorten houtlijmen. Welke je nodig hebt, hangt af van de soort hout die je gebruikt. Bekijk altijd goed de instructies van de verpakking als je gaat lijmen. Hierop staat bijvoorbeeld de perstijd, de druk/cm2 en de verwerkingstijd. Met lijmklemmen kan je de stukken hout aan elkaar bevestigen, voordat je gaat lijmen.

Bij de meeste projecten is lijm aan een zijde voldoende. Bij bijvoorbeeld pengat- en zwaluwstaarverbindingen moet je aan beide kanten van het hout lijm aanbrengen. Zwaluwstaartverbindingen zijn houtverbindingen, die bestaan uit twee panelen die op elkaar worden geschoven. Een pengatverbinding wordt ook wel een pen-gat-verbinding genoemd, omdat de verbinding vergeleken kan worden met een pen en het dopje. Je maakt hierbij een deel van het hout smaller. Vervolgens maak je in het andere stuk hout een inkeping, die even groot is als het smallere stuk hout. Dit smaller stuk hout plaats je in de inkeping, nadat je aan beide kant lijmen hebt gesmeerd.

Boren

blank

Met een boor kan je ronde gaten aanbrengen in beton, glas, metaal en hout. Dit doet de boormachine door middel van kloppende en/of draaiende bewegingen.

Van boren zijn er ook verschillende soorten boren, zoals een boorhamer, accuboormachine en klopboormachine.

  • Boorhamer: Dit wordt ook wel een hamerboor genoemd. Hiermee kan je gaten in materialen van steen maken.
  • Accuboormachine: Deze machine werkt hetzelfde als de boormachine. Daarnaast kan je het ook gebruiken als schroevendraaier.
  • Klopboormachine: Hiermee kan je boren in zachte steensoorten, metaal en hout.
  • Schroefboormachine: Deze machine kan je gebruiken als schroevendraaier.

Voegen

Als er geen overgang is tussen twee verschillende of gelijke materialen, kan je dit oplossen door een naad tussen de twee materialen te plaatsen. Deze naad wordt ook wel een voeg genoemd. Het gebruik van voegen is erg bekend bij bijvoorbeeld vloer- en wandtegels. Ook bij het bewerken van hout worden voegen gebruikt. Er wordt bijvoorbeeld als voeg een veer en een groef gebruikt tussen twee stukken hout. Hierdoor blijft het hout aan elkaar verbonden als het hout uitzet of krimpt. Het uitzetten en krimpen van hout is helaas niet te vermijden. Voegen kan om twee redenen worden gedaan. De eerste reden is de technische reden, zoals het ervoor zorgen dat het hout ondanks veranderingen aan elkaar blijft. De andere reden is dat het er mooier uitziet, omdat je het hierdoor beter afwerkt.

Schaven

Met schaven maak je hout glad. Je kunt bijvoorbeeld hiermee verschillende stukken hout op een hoogte schaven of gaten wegschaven. Schaven wordt ook gedaan om ouder hout weer mooi te maken. Door een laag hout weg te schaven lijkt een oudere houten tafel weer als nieuw.

Frezen

Met frezen kan je profielranden, strakke gleuven, inkepingen en groeven maken. Er zijn speciale freesmachines hiervoor. Om goed te kunnen frezen is het belangrijk om veel te oefenen.

Afwerken

Als je project klaar is moet je het ook nog afwerken, zodat je lang plezier hebt van je project. Hieronder lees je een aantal dingen, die je kunt doen om het hout mooi af te werken.

Schuren

Dit is de eerste stap in het afwerken van je houtwerk. Door het goed te schuren haal je deuken en krassen weg. Als je dit niet doet, zal de rest van de afwerking niet mooi worden. Door bijvoorbeeld te verven zonder schuren worden de krassen en deuken nog duidelijk zichtbaar. Schuur niet tegen de nerf in, maar juist in de richting van het hout. Let op dat je schuurpapier gebruikt, dat goed bij het houtsoort past en de juiste dikte heeft. Het beste begin je eerst met schuurpapier van een grote korrelgrootte, bijvoorbeeld 120. Daarna schuur je nog een keer met fijner schuurpapier. Dit kan je het beste overdag doen, zodat je goed kunt zien hoe het hout eruit ziet. Daarna neem je het hout af met een doekje, zodat het hout stofvrij is voordat je verder gaat met de afwerking.

Beitsen

Beits lijkt op verf. Het verschil is dat beits ook in het hout trekt in plaats van alleen op de oppervlakte. Hierdoor is beits een goede bescherming voor het hout. Het voorkleint de kans op verkleuring, rot, algen en schimmel. Er zijn diverse soorten beits, zoals transparante en dekkende beits. Dekkende beits beschermen vaak beter tegen verkleuring. Echter zie je hierdoor niet meer de natuurlijke uitstraling van het hout. Dit blijft wel zichtbaar als je kiest voor een transparante kleurbeits. Je kunt kiezen tussen mat of zijdemat beits.

Verven

Als je jouw houtwerk een ander kleurtje wilt geven is verven een goede optie. Let op dat je met de houtnerf mee schildert. Vaak moet je minimaal twee of drie verflagen aanbrengen. Als het hout beter wilt beschermen kan je ook eerst transparante beits aanbrengen en vervolgens het hout verven. Je hebt keuze uit onder andere mat, glanzend en zijdemat verf.

Lakken

Lak beschermt het hout tegen invloeden van de zon en vloeistoffen, zoals wijn en koffie. Het beschermt hout ook tegen slijtage. Lak gaat ook lang mee, waardoor je het niet snel opnieuw hoeft te lakken. Net als verf zijn er verschillende kleuren lak.

Olie

Olie dringt zich ook in het hout, waardoor het verzorgend én beschermend werkt. Het hangt af van het soort hout hoe diep de olie in het hout komt. Hoe harder het hout, hoe minder diep het olie in het hout komt. De werking is erg te vergeleken met de werking van beits.

Bijenwas

Wil je de uitstraling van het hout benadrukken? Dan is het oppoetsen van het hout met bijenwas een goede keuze. Hiermee bescherm je het hout en zorg je voor een mooie uitstraling van het hout door de lichte zijdeglans. Het zorgt ook voor een frisse geur.

Bouwtekeningen lezen

Bouwtekeningen lezen is iets wat je moet leren. In het begin kan het lastig zijn. Hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt. Hieronder lees je een aantal dingen waarop je moet letten.

  • Lees eerst alle stappen door
    Zo krijg je overzicht over het proces en snap je de stappen beter als onderdeel van het geheel. Ook weet je hierdoor waar jij je op moet voorbereiden qua volgende stap.
  • De maten
    Vaak wordt de schaal 1:50 of 1:100 gebruikt. Controleer dit goed per project.
  • Belangrijke details
    Onderstreep of omcirkel de belangrijke details. Zo voorkom je dat je hierover heen leest.
  • Neem de tijd
    Ga niet met haast beginnen aan een project. Als je veel haast hebt ga je fouten maken, omdat je dingen over het hoofd ziet.
  • Wees kritisch
    Het kan voorkomen dat er foutjes staan in een bouwtekening of dat er dingen missen. Lees daarom goed de bouwtekening door en check of alles klopt.
  • Symbolen
    In sommige bouwtekeningen worden symbolen gebruikt. Zoek uit wat deze symbolen betekenen.
  • Afkortingen
    Net als symbolen is het belangrijk om te weten wat de afkortingen betekenen.

Je werkplaats inrichten

Als je wilt beginnen met bouwen moet je een goede werkruimte hebben. Bij het bewerken van hout met bijvoorbeeld een zaag moet je genoeg ruimte hebben. Als je dit in een te kleine ruimte doet, is de kans groot dat er fouten ontstaan én het is bovendien gevaarlijk. Daarnaast heb je een werkruimte nodig, waar je rotzooi mag maken. Hoe netjes je ook klust, er zal altijd houtsnippers en stof rondvliegen. Je woonkamer is dus niet een geschikte optie! Denk eerder aan je tuinhuisje of garage. Hieronder lees je tips hoe je jouw werkplaats goed kunt inrichten.

  • Wandpanelen met doorzichtige bakjes: Hier bewaar je kleine dingen, zoals plugs en schroeven.
  • Hoge hangkastplanken: Hiermee creëer je meer opbergruimte.
  • Gereedschapswanden met accessoires: Hierdoor kan je overzichtelijk je gereedschap ophangen. Hang er bijvoorbeeld haken op voor je gereedschap.
  • Werkbankgrepen met sticker: Op de sticker noteer je wat er in welke lade zit.
  • Stellingsysteem: Er zijn stellingsystemen, die je precies naar jouw wens kunt samenstellen. Je kunt zelf kiezen hoeveel lades erin zitten en waar en wat voor planken je gebruikt. Zo kan je het stellingssysteem precies aanpassen aan je werkruimte en de hoeveelheid gereedschap.
  • Massief werkblad: Kies voor een werkblad, dat bestand is tegen kromtrekken en vuil en stof afweert. Daarnaast kan je het beste kiezen voor een in hoogte verstelbaar werkblad. Zo kan je elk stuk hout op de juiste hoogte plaatsen. Dit is beter voor je werkhouding.

Praktisch leren werken met je gereedschap

Voor het leren werken met gereedschappen zijn er richtlijnen. Echter leer je het meeste door te oefenen. Er zijn veel soorten gereedschappen en elk gereedschap heeft een andere manier van werken nodig. De eerste tip is om gereedschap te gebruiken met je dominante hand. Daarnaast moet je gereedschap nooit gebruiken als je haast hebt. Hieronder lees je een aantal tips voor het werken met gereedschap.

  • Gebruik gereedschap van goede kwaliteit
  • Gebruik het juiste gereedschap
  • Lees de handleiding van het nieuwe gereedschap eerst
  • Werk zonder rommel en kinderen in je buurt
  • Werk geconcentreerd
  • Gebruik de juiste beschermingsmiddelen
  • Draag geen sieraden
  • Snij, schaaf en hak altijd van jezelf af
  • Zorg dat vuur en water niet in de buurt komt van elektrische gereedschap
  • Zorg dat de stekker van elektrisch gereedschap na gebruik meteen uit het stopcontact wordt gehaald
  • Let op een goede lichaamshouding

Gezondheid en veiligheid

Vergeet niet te denken aan je gezondheid en veiligheid. Door genoeg werkruimte heb je een veiligere werkplek. Doordat houtbewerken fysiek werk is, kan je door een verkeerde werkhouding rugklachten krijgen. Door een werkblad te gebruiken dat je kunt verstellen qua hoogte, verminder je de kans hierop. Dit komt, doordat je hierdoor het werkblad kan aanpassen aan de werkhouding per klus. Daarnaast zijn er ook benodigde beschermingsmiddelen, zoals:

  • Speciale mondbeschermingsmaskers: Dit is onder andere nodig bij machinaal slijpen, verven en met de hand boren, slijpen en zagen.
  • Veiligheidsbril: Een veiligheidsbril is onder meer nodig bij verven, timmeren, boren en machinaal en met de hand slijpen.
  • Gehoorbescherming: Dit heb je nodig bij luide geluiden, zoals boren, timmeren, zagen en machinaal slijpen.
  • Werkhandschoenen: Dit is ter bescherming als je uitschiet met je gereedschap. Als je gevoelige handen hebt, kan je het altijd gebruiken ter bescherming. Let op dat je de juiste handschoenmaat koopt, zodat je jouw handen nog goed kunt bewegen.
  • Kniebeschermers: Als je veel op je knieën zit, kan je jouw knieën beschermen met kniebeschermers.

Je leert het beste in de praktijk: begin een project!

blank

Net als bij veel dingen leer je sneller en beter door het gewoon te doen. Ga niet urenlang eerst lezen, maar lees je kort in en begin een project. Start eerst met een klein project. Naast dat dit de beste manier is om te oefenen, blijf je hierdoor gemotiveerd.

Met een kleiner project ben je sneller klaar en door het afmaken van jouw project wordt je gemotiveerd om verder te gaan. Als je meteen met een groot project begint kan het lang duren voordat je klaar bent. Vooral de eerste keer zal je nog lang erover doen. Hierdoor kan je gedemotiveerd raken. Als je vaak oefent met kleinere projecten krijg je het bouwen onder de knie en leer je op een veilige manier sneller werken.


Hoe vind je praktische bouwtekeningen?

Op internet kan je heel veel bouwtekeningen vinden. Echter zijn veel bouwtekeningen niet compleet. Er missen bijvoorbeeld instructies, het is niet duidelijk wat je nodig hebt of er is geen duidelijk stappenplan. Hieronder lees je een aantal praktische bouwtekeningen, die wél compleet zijn.

Fred’s bouwtekeningen

De bouwtekeningen van ‘Fred’s bouwtekeningen’ zijn niet alleen compleet, maar bevatten ook een materiaallijst. Dat scheelt je flink wat uitzoekwerk. Elke bouwtekening bevat een heldere handleiding met een duidelijke instructie. Stap voor stap krijg je uitleg over het project. Het pakket van Fred’s bouwtekeningen bevat maar liefst meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen. Dit bevat onder meer bouwtekeningen uit de categorieën bar, BBQ, biljarttafels, krantenbak, krukken, konijnenhokken, tafels, speelhuisjes, stallen, tabellen en trappen.

Neo Eko Designmeubel werktekeningen

Op deze website kan je terecht voor bouwtekeningen voor onder meer buitenmeubels, hoogslapers, TV meubels, kinderkamers en kasten. Je kunt per meubel een bouwtekening kopen. Is het meubel niet helemaal naar jouw smaak? Dan pas je simpel de bouwtekening aan. Je ontvangt onder meer een ontwerp, stap-voor-stap handleiding, zaagplan en toepasselijke meubelmakerstips.


Klassikale cursus

blank

Wil je graag fysiek les? Wil je het vak leren met studiegenoten? Dan is een klassikale cursus de beste keuze. Een groot voordeel hiervan is dat je hierdoor makkelijk direct vragen kunt stellen aan de docent. Daarnaast kan je met je studiegenoten sparren. Hieronder lees je een aantal klassikale cursussen die je kunt volgen.

Opleiding Houtbewerking bij Wood&Co

Het opleidingscentrum Wood&Co wordt gerund door twee medewerkers, die hun hele leven lang actief zijn in het doe-het-zelf klussen rond en in het huis. Het opleidingscentrum is CRKBO geaccrediteerd. Bij Wood&Co heb je keuze uit twee opleidingen.

Volledige opleiding houtbewerking

Deze opleiding duurt 34 weken. Je volgt elke week een les van 5,5 uur met zelfstudie van een half uur. Je krijgt brede kennis van professionele en DHZ (doe-het-zelf) houtbewerkingsmachines. Na het afronden van de opleiding ken je alle belangrijkste facetten van houtbewerking. De focus ligt op het zelfstandig uitdenken en werken.

Opleiding basis houtbewerking

Deze opleiding duurt 12 weken, waarbij je elke week een les hebt. Je leert de basis van houtbewerking met betaalbare doe-het-zelf gereedschappen. Dit is een onderdeel van de volledige opleiding houtbewerking.

Cursus meubelmaken – Houtbewerkingscursus

Bij dit opleidingsinstituut kan je zelf kiezen, wanneer je de les volgt. Je hebt keuze uit de dagen maandag t/m vrijdag. Tijdens de cursus meubelmaken leer je in 7 lessen alles over de verschillende houtsoorten en technieken, die onderdeel zijn van meubelmaken. Je kunt ook ervoor kiezen om meer lessen te volgen, namelijk 10 of 20. Je kunt tevens kiezen uit een basis cursus of gevorderde cursus.


MBO opleiding houtbewerking

Wil je een volledige opleiding volgen, meer de diepte in of je omscholen tot meubelmaker of houtbewerker? Kies dan voor een mbo opleiding. Je kunt bijvoorbeeld de onderstaande opleidingen volgen.

Ondernemend meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer

Als je ambitie hebt om zelfstandige ondernemer te worden is dit dé opleiding voor jou. Je leert niet alleen het vak meubelmaker, maar leert ook alles wat je moet weten als je wilt ondernemen. De opleiding is niveau 4 en duurt 3 tot 4 jaar. Je kunt kiezen voor de bol of bbl variant. BOL betekent Beroeps Opleidende Leerweg. Hierbij heb je voornamelijk les op school en minder vaak stage. BBL betekent Beroepsbegeleidende Leerweg. Bij deze variant combineer je werken met leren. Je bent in dienst bij een erkend leerbedrijf.

Meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer

Deze opleiding is de variant van Ondernemend meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer, waarbij je geen les krijgt over ondernemen. Deze opleiding is tevens op een lager niveau, namelijk niveau 2. De opleiding duurt 1 tot 2 jaar en is op bol en bbl niveau te volgen. De opleiding is ook te volgen op niveau 3.

Allround machinaal houtbewerker

Met deze opleiding leer je met verschillende houtsoorten werken. Daarnaast leer je hoe je apparaten en machines kunt instellen om hout perfect te bewerken. Na de opleiding kan je gaan werken in bedrijven in de meubel- en timmerindustrie. De opleiding is niveau 3 en duurt 2 tot 3 jaar. Ook deze opleiding kan je in de variant bol of bbl volgen.

Werkvoorbereider houttechniek

Met deze opleiding leer je alle vakkennis om houten onderdelen te maken. Echter ben je niet degene die het gaat doen. Je stuurt je collega’s aan, die dit moeten doen. Wel moet je de vakkennis hebben om je collega’s goed aan te sturen. De opleiding is op niveau 4 en duurt 3 tot 4 jaar. Je kunt de opleiding volgen in de variant bol en bbl.


Stage lopen bij een meubelmaker of houtbewerker

Een vak leer je het beste van iemand die al veel ervaring heeft. Daarom is een stage lopen bij een meubelmaker of houtbewerker erg waardevol. Bij elke mbo opleiding volg je een stage. Hierbij maakt het niet uit of je de bol of bbl variant doet. Echter bij de bol variant loop je minder stage dan bij de bbl variant.

Je kunt een stage ook doen als je een thuiscursus doet, bijvoorbeeld bij de ‘Thuiscursus.nl Timmerman’. Je kunt deze aansluitend na het afronden van de cursus volgen. Ook als je geen cursus volgt kan je een stage lopen. Ken je iemand die werkzaam is binnen de meubelmakerij of houtbewerking? Vraag diegene dan of je een dagje mee mag lopen of stage mag lopen. Vaak is een stage vinden makkelijker via je netwerk, dan dat je bedrijven moet benaderen, waarvan je geen mensen kent die er werken.

Ook alleen een dagje meelopen of een paar dagen kan je al nuttige ervaringen opleveren. Vooral een stage lopen nadat je al kennis hebt geleerd is leerzaam. Hierdoor kan je jouw theorie toepassen in de praktijk en op basis van feedback van je werkgever op leermeester jezelf verbeteren.


Carrière in houtbewerking of meubelmakerij

blank

Als je een carrière wilt beginnen in de houtbewerking of meubelmakerij is een cursus of opleiding volgen meestal noodzakelijk. Soms zijn er ook mogelijkheden om als trainee te starten. Je begint dan een traineeship, waarbij je lessen volgt en tegelijkertijd start in het bedrijf. Je start dan eerst met het uitvoeren van simpele werkzaamheden.

Hoeveel kun je verdienen?

De hoogte van je salaris hangt af van je ervaring, opleiding(en), cursussen en jezelf. Door goed te onderhandelen over je salaris kan je een beter salaris krijgen. Overtuig de werkgever wat de meerwaarde van jou is in zijn/haar bedrijf.

Als je begint als (assistent) houtbewerker is het salaris gemiddeld €1700,- per maand. Gemiddeld verdient een houtbewerker €2000,- euro per maand. Het hoogste salaris is €2300,-.
Een meubelmaker verdient gemiddeld € 2.635,- bruto per maand. Het salaris varieert tussen de € 2.240,- tot € 3.035,- per maand.

Bij beide beroepen geldt dat je een hoger salaris kunt krijgen als zelfstandige ondernemer.


Is houtbewerking hetzelfde als timmerman?

Nee, dit is niet hetzelfde. Het komt vaak wel veel overeen. Meestal houdt een timmerman zich vooral met houtbewerking bezig. Echter zijn er ook specialisaties, zoals betontimmerman of onderhoudstimmerman. Daarnaast heeft een timmerman meestal andere werkzaamheden, zoals het monteren en repareren van bijvoorbeeld vloeren, kozijnen en vensterbanken. Ook kan een timmerman aansluitingen en naden afwerken.


Gratis meubelmaken en houtbewerking leren

Wil je geen geld uitgeven aan een cursus of bouwtekeningen? Dan zijn er ook genoeg gratis mogelijkheden om aan de slag te gaan met het leren van meubelmaken en houtbewerking.

Gratis gidsen op het internet

Meubelbouwprojecten van Hornbach

Op de website van Hornbach vind je verschillende praktische handleidingen om je eigen meubels te maken. Je vindt hier bijvoorbeeld handleidingen voor tuinsets, slaapkamermeubelen, kasten en meubels voor kinderen.

Praxis

De Praxis biedt ook verschillende handleidingen aan voor meubels. Je vindt er bijvoorbeeld een handleiding voor het maken van een zwevende loungebank met steigerhout. De handleiding geeft simpel weer hoelang je erover doet, hoeveel het kost en uit hoeveel stappen het project bestaat. Een voordeel van deze handleidingen is dat er ook staat hoe makkelijk of makkelijk het is om het te maken. Dit wordt weergegeven door het klusniveau van 1 t/m 5, waarbij 1 het makkelijkste is.

Youtube

Leer je het beste door iets te zien? Bekijk dan regelmatig filmpjes van houtbewerking of hoe meubels worden gemaakt. Hieronder vind je een aantal goede Youtube filmpjes.

  • Timmertips van timmerman Koos: Deze timmerman heeft meer dan 1400 filmpjes met verschillende tips en instructies gemaakt om jou te helpen.
  • 25 Awesome Woodworking Project For Absolute Beginners: Dit filmpje laat simpel zien wat je nodig hebt voor 25 houtbewerkingsprojecten voor beginners.
  • Hoe je een expert in houtsnijden wordt: Expert Stijn van Oss laat zien hoe je hout kunt graveren.
  • Een verzameling ideeën voor beginners! Houd het bij de hand!: Met dit filmpje krijg je inspiratie voor diverse houtbewerkingsprojecten.

Verdieping: hoe kun je beter worden in je vakgebied

Heb je al redelijk wat ervaring opgedaan, maar wil jij jezelf nog meer ontwikkelen? Dan is een cursus voor gevorderden de volgende stap. Volg bijvoorbeeld de workshop meubelmaken gevorderden bij Kernhout. Tijdens deze cursus leer je meer gebruik te maken van machines en leer je complexere verbindingen maken. In Delft kan je ook een gevorderde cursus volgen. Dit is een goede keuze als je flexibel wilt leren. Je kiest zelf wanneer je aanwezig bent en kunt zo lang als je wilt de cursus volgen.

Naast het volgen van cursussen kan je jezelf ook verbeteren door een stage te lopen en moeilijkere projecten aan te pakken. Door veel te oefenen wordt je steeds beter. Vraag ook regelmatig feedback aan iemand met ervaring.

Verbreding: Leer het timmerman vak

De werkzaamheden van een timmerman kunnen erg breed zijn. Door bijvoorbeeld de cursus ‘Thuiscursus.nl Timmerman’ leer je veel meer dan alleen hout bewerken. Je leert onder meer over alle verschillende soorten materialen. Ook leer je hoe je kunt renoveren, glaswerk kunt plaatsen en trappen en binnendeuren kunt repareren. Hierdoor ben je breder inzetbaar en kan je na het afronden van de cursus aan de slag als timmerman.


Conclusie

Als je snel én efficiënt wilt leren is de beste keuze een cursus of Fred’s bouwpakket aan te schaffen. Hierdoor werk je gestructureerd aan je leerproces. Het kijken van Youtube filmpjes kunnen je wel erg ondersteunen, omdat je hierdoor middels video de stof nog eens hoort. Hierdoor onthoud je het nog beter! De gratis bouwtekeningen op internet kan je gebruiken om je theorie toe te passen in een project. Door snel te oefenen leer je het vak nog sneller.

Welke keuze het beste voor jou is, hangt af van wat jouw doel is. Wil je breed inzetbaar zijn en je werk maken van houtbewerking of timmeren? Dan is een cursus de goede keuze. Een groot voordeel van een cursus is dat je ook een diploma ontvangt. Hiermee vergroot je jouw kans op een baan. Wil je vooral als hobby houtbewerken en meubels maken? Dan is Fred’s bouwpakket iets voor jou. Hierdoor heb je een grote hoeveelheid van bouwtekeningen tot je bezit. Dit scheelt je veel uitzoekwerk!


foto auteur Claire Orth
Dit artikel is geschreven door Claire Orth

Ik ben allround tekstschrijver en heb veel affiniteit met onderwijs, psychologie en leefstijl. Graag verdiep ik mij in diverse onderwerpen om jou te informeren middels mijn teksten.


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen

© IC.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies