IC.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving voor een cursus.
Het leven kan best uitdagend zijn, zowel op je werk als thuis. Sommige mensen komen hier in hun eentje niet goed uit en hebben behoefte aan coaching. Lijkt het jou leuk om mensen inzichten te geven, te motiveren en de juiste keuzes te laten maken? Dan is het beroep coach iets voor jou. Voordat je aan de slag kunt als coach, is het aan te raden om een (online) opleiding of cursus te volgen. Daarmee laat je toekomstige klanten zien dat je de juiste kennis en motivatie hebt. En welke cursus je dan het beste kunt kiezen…? Daar gaat deze pagina jou bij helpen.
In vijf uur per week professioneel leren coachen? Dat kan met de NTI-cursus Coachen. Tijdens deze cursus leer je om anderen te stimuleren het beste uit zichzelf te halen. Of om mensen die vooruit te helpen die voor hun gevoel ‘vast’ zitten. Deze cursus is geschikt voor iedereen in wie een coach schuilt en nog zoekt naar de juiste technieken en methoden om professioneel te coachen. Als je de opgedane kennis in de praktijk brengt, zal je merken hoeveel jouw begeleiding voor een ander kan betekenen.
Tijdens deze cursus leer je de theorie en de praktijk van coaching. Je start met het onderwerp Coaching en gesprekstechnieken, waarin je leert welke competenties je als coach nodig hebt. Daarnaast leer je welke coachingstechnieken er zijn en hoe deze van elkaar verschillen. Andere modules zijn: (motiverende) gespreksvoering, de fasen van het coachingstraject & gedragsverandering en kernkwadranten. Deze cursus is inclusief twee praktijkdagen, waarin je medecursisten ontmoet en samen de vaardigheden oefent.
Bekijk de gratis proeflesBen jij degene die wel wat coaching zou kunnen gebruiken? Bijvoorbeeld omdat je niet lekker in je vel zit of het gevoel hebt dat je niet verder komt in je leven? Met de cursus Life coach van het NTI word je jouw eigen coach en daar kun je de rest van je leven plezier van hebben. Je leert wat je belangrijk vindt, welke keuzes je moet maken, welke obstakels je moet overwinnen en hoe je angst en negatieve gedachten loslaat. Na deze cursus weet je wat je wilt en hoe je dat kunt bereiken!
Tijdens deze cursus doe je onderzoek naar jezelf. Wat je precies leert, hangt dus helemaal af van jouw eigen persoonlijke ontwikkeling. Het studieprogramma bestaat uit verschillende onderdelen, zoals: competenties en mentaliteit, positief denken, omgaan met angst, keuzes maken, creativiteit stimuleren, motivatie, genieten en meer. Gedurende de cursus zoek je bovendien antwoorden op belangrijke vragen, zoals waar je naartoe wil, waar je energie van krijgt en wat jouw normen en waarden zijn.
Bekijk de gratis proeflesMensen helpen bij het ontdekken en najagen van hun diepste verlangens. Dat is in het kort wat jij tijdens de Laudius-cursus Life coach zal leren. In een wereld waarin alles steeds sneller, drukker en hectischer wordt, help jij mensen om stil te staan en bewuste keuzes te maken. Het woord ‘life’ zegt het al, maar dit kan om hele persoonlijke keuzes gaan, zoals de afweging tussen kinderen en carrière, wel of niet trouwen et cetera. Deze cursus is geschikt voor zzp’ers, leidinggevenden of mensen die hun eigen persoonlijke ontwikkeling willen versnellen.
Tijdens deze cursus leer je alles wat je nodig hebt om succesvol aan de slag te gaan. Zowel inhoudelijk als zakelijk – je leert namelijk wat er nodig is om je eigen praktijk te starten. Samengevat bestaat het studieprogramma uit de volgende onderdelen: introductie life coaching, basis coachingsvaardigheden, vaardigheden voor gevorderden, je eigen praktijk starten en marketing. Na afloop van de cursus volg je een open boek examen.
Bekijk de gratis proeflesCoach worden voor het bedrijfsleven, dat leer je met de cursus Business coach. Je leert specifiek coachen voor zakelijke situaties. Naast het coachen van medewerkers, leer je ook hoe je teams het effectiefste verder kunt helpen. De cursus is vooral aan te raden voor managers of interim-professionals die hun samenwerkingen een boost willen geven. De cursus is op hbo-niveau, dus gaat aardig de diepte in. Er is echter geen specifieke vooropleiding vereist.
Tijdens deze cursus leer je om het beste in medewerkers en teams naar boven te halen. Het studieprogramma is opgebouwd uit zeven modules: coachingsfactoren, coachingsvormen, coachingsstructuren, het coachingstraject en de coachingspraktijk. Per module ga je in op subonderwerpen. Zo zal je tijdens de module coachingsvormen leren welke vormen van coaching er zijn en wat je het beste in kunt zetten op de werkvloer. Kortom, alles rondom zakelijk coachen komt aan bod. Je sluit de cursus af met een open boek examen en krijgt je geld terug als je niet slaagt.
Bekijk de gratis proefles
Een allround coach helpt anderen met diverse vraagstukken in het leven. De opleiding Allround coach van Laudius gaat in op de onderwerpen life, stress- en burnout en budgetcoaching. Je krijgt dus eigenlijk drie coachingscursussen in één. Met deze brede kennis kun jij vele mensen helpen om meer grip te krijgen op hun leven, werk of financiën. Deze opleiding heeft een erkende kwaliteit en je inzet wordt beloond met een diploma of certificaat. Dat schept vertrouwen bij toekomstige cliënten of werkgevers!
Tijdens de cursus allround coaching leer je mensen begeleiden met drie belangrijke onderdelen van coaching: life coach, stress en burn-out coach en budget coach. Je start met leren wat coaching is, welke vaardigheden er nodig zijn en wat je ermee kunt bereiken. Daarna krijg je kennis over de drie onderwerpen waar veel mensen mee worstelen. Je eindigt met de module Je eigen praktijk. Tijdens deze module leer je hoe je als zelfstandig coach kunt starten.
Bekijk de gratis proeflesAls life coach help jij mensen om gelukkiger te zijn en om hun eigen leven terug in handen te nemen. Dat kan in het privéleven zijn, maar je kunt iemand bijvoorbeeld ook helpen om een positieve carrièreswitch te maken. Met deze thuiscursus word jij in drie tot zes maanden gediplomeerd Life Coach. Je kunt de kennis toepassen op je werk en bij vrienden en familie, of je eigen bedrijf starten. De cursus is tevens een goede start voor iedereen die motivatiecoach wil worden. Positieve verandering staat bij deze cursus namelijk centraal!
De cursus is opgebouwd uit drie onderdelen: de theorie achter life style oaching, vaardigheden en skills en toekomstmogelijkheden. Je krijgt dus enerzijds uitgebreide informatie over alles wat bij coaching komt kijken. Maar daar blijkt het niet bij: je leert namelijk precies hoe je de theorie toepast. Aan het einde leer je hoe je workshops moet organiseren en hoe je jouw carrière vorm kunt geven. Dat kan als zelfstandig lifestyle coach of motivatiecoach.
Bekijk de gratis proeflesAls bedrijfscoach help jij om medewerkers meer voldoening uit hun werk te halen. Daarnaast kijk je kritisch naar het team en help je hen om beter te functioneren. Je leert onder andere om over prestaties te praten in een plannings-, functionerings- of beoordelingsgesprek. Deze vaardigheden komen goed van pas in je huidige baan, maar de cursus is ook een mooie basis om als zelfstandige aan het werk te gaan.
Het studieprogramma is ontzettend volledig. Van het motiveren van medewerkers tot werken met competentiemodellen. En van leertrajecten ontwikkelen tot de verschillende coachingsmodellen op de werkvloer. Daarnaast leer je om coachend leiding te geven, leertrajecten binnen bedrijfscontext te ontwikkelen en te delegeren. Tot slot wordt ingegaan op jouw carrièremogelijkheden. Bedrijfscoach in loondienst, als zelfstandige starten of coachen in je huidige baan? Het kan allemaal!
Bekijk de gratis proeflesHoe komt het dat de ene persoon wél succesvol is in het werk, terwijl de andere persoon niet veel verder komt met zijn of haar succes? Als Business Succescoach weet jij dat succes niet uit de lucht komt vallen, maar dat je inspanning, toewijding en doorzettingsvermogen nodig hebt. Tijdens deze opleiding leer jij om ondernemers en werknemers te coachen en te adviseren, zowel privé als zakelijk. Zodat je hen helpt naar een succesvoller (werk)leven.
Je leert allereerst hoe jij zelf succesvol kunt zijn als coach. Je leert wat jouw rol moet zijn, hoe je de behoeften van je klanten bepaalt en hoe je doelen stelt. Daarnaast leer je welke factoren samenhangen met succes en hoe je een goede indruk achter moet laten. Dit leer jij vervolgens weer aan jouw potentiële klanten. Daarna leer je de vaardigheden die je nodig hebt in de praktijk. Je sluit af met een module over jouw toekomstmogelijkheden bij HR, binnen een coachingsbureau en als zzp’er.
Bekijk de gratis proefles
Coaching is van alle tijden. De laatste jaren komen daar steeds meer online coaches bij. Dat zijn mensen die via de computer en telefoon in contact staan met hun cliënten. En als je weet hoe dat moet, dan kun je daar heel succesvol in worden! Tijdens deze cursus leer je coachingsvaardigheden inzetten via verschillende digitale kanalen. Ook help je mensen die het eng vinden om naar een coach te gaan, of bijvoorbeeld angstige gedachten hebben, wat rustiger te worden.
De cursus gaat uitgebreid in op online coaching, hulpverlening via het internet en tools die je daarbij kunt gebruiken. Je leert speciale gesprekstechnieken voor e-coaching. Ook raak je bekend met de gedragsomgang via online communiceren. Verder leer je hoe je klantcontact opvolgt als je de klant niet fysiek ziet. Na deze cursus word je bijvoorbeeld online life coach, burn-out coach met specialisatie in online dienstverlening of online coach. Ook kun jij (online) workshops gaan geven.
Bekijk de gratis proeflesWelke vaardigheden en technieken heb je in een coachende rol nodig? Daar kom je achter tijdens de cursus Basisvaardigheden coaching. Deze cursus op hbo-niveau is de ideale kennismaking met coaching. De dingen die je in deze cursus leert, zijn direct toepasbaar in allerlei verschillende functies en rollen. Goed om te weten: deze cursus is geaccrediteerd door de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BNG) en geeft de benodigde studiepunten.
Tijdens deze cursus leer je de basisprincipes van coaching en krijg je inzicht in jouw eigen stijl van coachen. Na het volgen van deze cursus kun je op een effectieve manier coachen. De cursus bestaat uit twee modules. Tijdens de module Zelfonderzoek en reflectie, leer je reflecteren op jouw eigen gedachten en gedrag. In de module algemene coachingsvaardigheden maak je kennis met verschillende coachingstechnieken, gespreksvaardigheden, methodes, interventies en meer.
Wil je professioneel coach worden en in staat zijn om een volledig coachingstraject te begeleiden? Met de cursus professioneel coachen leer je precies wat daarbij komt kijken. Het is een zeer praktijkgerichte cursus, dus alle kennis die je op doet, kun je gelijk na de cursus toepassen. De cursus is op hbo-niveau en na afloop ontvang je een LOI-diploma.
De cursus is een uitgebreide variant van de LOI-cursus Basisvaardigheden coaching. Je volgt vier modules: zelfonderzoek reflectie, algemene coachingsvaardigheden, het coachingstraject en e-coaching. Tijdens de eerste module leer je op jezelf reflecteren en ontdek je jouw coachingsstijl. Daarna doe je algemene coachingsvaardigheden op en leer je het coachingstraject op te bouwen. Je sluit af met e-coaching, waarin je leert hoe je jouw cliënten online kan begeleiden.
Coaching is een belangrijke vaardigheid op de werkvloer. Met de juiste coaching, halen medewerkers het beste in elkaar naar boven en werken teamleden beter met elkaar samen. Daarom zou elke leidinggevende en manager over coachingsvaardigheden moeten beschikken. Maar zelfs als je niet leidinggeeft, zal de kennis jou tot een nog betere collega maken. Doordat het een flexibele thuiscursus is, combineer je het leren makkelijk met een (drukke) baan.
Je leert alles over zakelijk coachen. Van coachingstechnieken, tot de opbouw van een coachingstraject en het op een coachende manier leidinggeven. Daarnaast leer je welke manieren er zijn om leiding te geven en wanneer je welke manier toepast. Er is bovendien veel aandacht voor het functioneren van teams. Je leert effectief en minder effectief gedrag herkennen en bijsturen. Tot slot krijg je informatie over hoe om te gaan met privacy, iets wat op de werkvloer natuurlijk zeer belangrijk is.
Droom jij van een carrière als professioneel life coach? Tijdens deze cursus leer je niet alleen hoe je moet coachen, maar ook hoe je een eigen bedrijf opstart en runt. Van marketing tot de (financiële) administratie en het debiteurenbeheer. Dus terwijl jij leert hoe je als life coach het beste uit andermans leven haalt, haal je zelf ook gelijk het beste uit de cursus. Wie weet is dit dé start van jouw nieuwe werk als life coach.
De cursus Zelfstandig life coach leert jou alles wat je nodig hebt om mensen op een professionele manier te begeleiden. Je krijgt de kennis via vier modules: onderzoeken en ontdekken, basiskennis life coaching, professioneel life coaching in de praktijk en starten als zzp’er. Daarnaast krijg je het boek ‘Doe er wat aan’ cadeau, een handig werkboek voor zelfcoaching. Tot slot bevat deze cursus een gratis praktijkdag waarin je met een groep oefent aan je vaardigheden.
Wil jij leren welke kennis, vaardigheden en technieken een life coach moet bezitten? Tijdens deze cursus kom je erachter. Je leert alles wat nodig is om mensen op een professionele manier te begeleiden om nog meer uit hun leven te halen. De cursus geeft je inzicht in de drijfveren, denkpatronen, gewoontes en gedragingen van mensen. En je leert mensen te helpen grenzen te bewaken, zelfvertrouwen te vergroten, doelen te stellen en te behalen en meer.
Tijdens de cursus krijg je inzicht in je eigen talenten en kwaliteiten, leer je welke valkuilen cliënten hebben, hoe een coachingsproces eruitziet en welke theorieën en methoden je kunt toepassen. De cursus is zeer praktijkgericht, zodat je de kennis na afloop gelijk toe kunt passen. Als professioneel life coach kun je bijvoorbeeld inzichten openbaren en gedragsverandering stimuleren, zodat mensen beter in hun vel komen te zitten.
Wil jij je eigen coachingsbureau starten, of wil je jezelf freelance laten inhuren door bedrijven? In beide gevallen is de cursus Zelfstandig coach een goede keuze. Je krijgt alle vaardigheden en kennis om mensen succesvol te begeleiden. Het is een actieve cursus waarin je opdrachten maakt en je vaardigheden traint tijdens een leerzame praktijkdag. Bovendien leer je wat er bij het ondernemerschap komt kijken. Na het volgen van deze cursus ben jij er klaar voor een carrière als zzp coach.
Deze cursus is zeer volledig en bevat alle aspecten van coaching. Denk hierbij aan zelfonderzoek en reflectie, het verschil tussen de belangrijkste vaardigheden, alles rondom het coachingstraject en e-coaching. Dat gaat in op het online coachen van cliënten, iets wat tegenwoordig veel gebeurt. Wat deze cursus onderscheidt van een gewone coachingscursus, is dat er veel aandacht is voor het ondernemen. Je eindigt met het schrijven van een ondernemingsplan, waardoor niets jou meer in de weg staat!
Wil jij je specialiseren in neurolinguïstish programmeren (NLP), als techniek om beter te trainen, te coachen en te communiceren? Dan spreekt de cursus Effectief coachen en communiceren met LOI je vast aan. Het is een klassikale cursus waarbij je goed leert wat NLP inhoudt. Na het afronden van de cursus kun je een gesprekspartner goed doorzien en invloed uitoefenen op het gesprek. Ook heb je inzicht in je eigen communicatiestijl en hoe je je kunt aanpassen op je gesprekspartner om je doelen te bereiken.
Tijdens deze cursus krijg je diepgaande kennis over neurolinguïstish programmeren (NLP). De cursus is opgebouwd uit de volgende modules: introductie effectief communiceren, doelen stellen en communieren, de kracht van (non)verbale communicatie, metaprogramma’s, de kracht van vragen stellen, de kracht van taal, emoties en gedrag, hulpbronnen, conflicthantering, strategieën en samenvatting. Na afloop weet je precies welke mogelijkheden NLP biedt en hoe je het inzet.
Hecht jij veel waarde aan de arbeidsthema’s duurzame inzetbaarheid en een leven lang ontwikkelen? Lijkt het jou super om werknemers te helpen om zichzelf verder te ontwikkelen? Dan is de praktijkgerichte LOI-cursus Loopbaancoaching een goede keuze. Tijdens deze cursus help je mensen om te bepalen wat de volgende stap in hun carrière wordt én hoe ze die stap zetten. Je mag zelf kiezen of je deze cursus online of klassikaal volgt.
Deze cursus bestaat uit drie modules rondom coaches met een specialisatie in loopbaancoaching. Je begint de cursus met de modules zelfonderzoek en reflectie, algemene coachingsvaardigheden en het coachingstraject. Daarna start je aan de module loopbaancoaching, waarin je leert hoe je coaching en begeleiding biedt bij loopbaanvraagstukken. Daarbij wordt ingegaan op actuele thema’s uit de arbeidsmarkt. Vanzelfsprekend krijg je technieken en instrumenten aangeleerd waarmee je als professioneel loopbaancoach aan de slag kunt.
In een coach opleiding leer je wat coaching is, welke coachingstijlen er zijn, waar je coaching voor kunt inzetten en hoe een coachingstraject eruitziet. Het kan dan gaan om een algemene opleiding of om een specialistische opleiding. Verder leer je meer over jezelf, want pas dan weet jij hoe je anderen kunt helpen om zichzelf beter te leren kennen. Naast theorie, is er ruimte voor vaardigheden die je als coach echt moet hebben om succesvol te zijn. Bij sommige cursussen en opleidingen is er een afsluitende module over ondernemerschap, zodat je als zelfstandig coach kunt starten.
Een open deur misschien, maar toch wordt er tijdens een cursus kort ingegaan op de definitie van coaching. Zo krijgen alle cursisten een gedeeld begrip over wat coaching is en wat coaching níet is. Er zijn namelijk bepaalde situaties waarin iemand beter naar een psycholoog, fysiotherapeut of diëtist kan gaan. Als coach moet je weten in welke situaties je goed en minder goed kan helpen.
Een coach kan onder andere helpen om beter te presteren, vaardigheden te ontwikkelen, je hart te volgen, je grenzen te stellen en weerbaarder te zijn. En dat zijn slechts enkele van de tientallen voorbeelden. Tijdens een cursus krijg je inzicht in alle situaties waarin jij als coach van toegevoegde waarde kunt zijn. Je komt er gaandeweg achter welke onderwerpen het beste bij jou passen.
In grote lijnen zijn er vijf coachingsstijlen: de transformatieve stijl, de resultaatgerichte stijl, de oplossingsgerichte stijl, de ontwikkelingsgerichte stijl en mentoring. Sommige cursussen zullen deze stijlen net iets anders noemen, maar uiteindelijk komt het op hetzelfde neer. Tijdens de cursus leer je wat alle stijlen inhouden, welke stijl je in welke situatie toepast én welke stijl het beste bij jou past.
Tegenwoordig heb je coaches voor alle facetten van je werk- en privéleven. Van een business succes coach voor ondernemers tot een opruimcoach voor mensen die thuis in chaos leven. Voordat je aan de slag gaat als coach, is het belangrijk om je te verdiepen in de verschillende vormen van coaching. Tijdens een cursus krijg je te horen welke vormen er zijn. Sommige cursussen specialiseren zich gelijk al vanaf het begin. Maar het is ook mogelijk om na een allround opleiding een vervolgcursus te doen.
Als coach stel je, samen met de cliënt, doelen. Deze doelen dien je binnen een bepaalde termijn en tegen een bepaald budget te behalen. Dat is nog niet zo eenvoudig. Het blijft mensenwerk en dat laat zich nu eenmaal niet zo makkelijk plannen. Toch is het mogelijk om een goed coachingstraject te ontwerpen en je hier samen met de cliënt aan te houden. Tijdens de cursus leer je hoe dit moet, welke afspraken je maakt, aan welke voorwaarden iedereen zich moet houden et cetera.
Dat je kennis hebt over coaching, wil nog niet zeggen dat je hier gelijk een inkomen mee kunt genereren. Want wat past nu eigenlijk het beste bij jou: coaching binnen je huidige baan, een nieuwe baan zoeken, voor jezelf beginnen als online coach of cursussen aanbieden? Tijdens sommige cursussen krijg je antwoord op deze vraag.
Als je nu al weet dat je voor jezelf wilt gaan beginnen, dan is een cursus of opleiding met een ondernemersmodule de beste keuze. Dan krijg je alvast te horen wat er op je afkomt als je voor jezelf begint. Wat je allemaal moet regelen, hoe je klanten aantrekt, welke administratie je moet doen en meer.
Wil jij je tijdens de cursus alvast specialiseren, bijvoorbeeld als life coach of business coach? Door een opleiding te kiezen die zich daarop focust, bereid je jezelf optimaal voor op dit beroep. Als je nog niet zeker weet wat je wilt gaan doen, kun je een basiscursus volgen.
Nadat je een coach opleiding hebt voltooid, heb je veel geleerd. De meeste opleidingen hebben hbo werk- en denkniveau, dus er komt veel theorie aan te pas. Tegelijkertijd heb je nieuwe vaardigheden aangeleerd zoals het voeren van gesprekken, het analyseren van iemands gedrag en meer. Deze nieuwe kennis kan op vele manieren van toegevoegde waarde voor je leven zijn. Hieronder staat wat uitgebreider beschreven wat je kunt nadat je een coach opleiding hebt gevolgd.
Coaching is een vaardigheid die als manager of leidinggevende goed van pas komt. Als je goed kunt coachen, dan kun je jouw medewerkers en teams op de juiste manier motiveren en stimuleren. Afhankelijk van de cursus die je hebt gevolgd, kan je hen beter helpen om de bedrijfsdoelstellingen te halen. Tegelijkertijd zullen de opgedane vaardigheden jou een sterkere gesprekspartner maken in belangrijke (management)overleggen.
Een voltooide opleiding coachen staat goed op je cv. Misschien was de opleiding zelfs wel een onderdeel van je persoonlijke ontwikkelingstraject. Maar dat jij je persoonlijk hebt ontwikkeld, staat in elk geval vast. Met de nieuwe opgedane vaardigheden ligt er misschien wel een extra rol bij het bedrijf voor jou in het verschiet! Bijvoorbeeld het geven van een teamworkshop of het helpen bij assessments. Je kunt ook met je leidinggevende overleggen of je nog verder door kan groeien binnen de coaching binnen het bedrijf.
Met welke reden je een coaching opleiding ook start: je zult hoe dan ook veel over jezelf leren. Elke cursus bevat namelijk een module waarin je reflecteert op jezelf. Zo kom je dingen over jezelf te weten die je in het dagelijks leven niet zo snel zou zien. Als dit voor jou een belangrijke drijfveer is om de cursus te volgen, dan is de cursus Life coach van NTI een goede keuze. Hierin leer je namelijk hoe je jouw eigen coach kunt worden.
Bij de meeste cursussen ontvang je na (een succesvolle) afloop een diploma of certificaat. Hiermee toon je aan dat je over de juiste kennis en vaardigheden beschikt om als coach aan het werk te gaan. Wie weet is er wel een leuk coachingsbedrijf bij jou in de buurt waar je kunt gaan werken! Indien je nog niet genoeg ervaring hebt, kun je overwegen om een dag per week stage te lopen, als het bedrijf dat goed vindt natuurlijk.
Veel gediplomeerd coaches richten een eigen coachingstraject op. Hoe dat precies moet, heb je tijdens de cursus geleerd. Dit coachingstraject kan fysiek zijn, bijvoorbeeld in een bedrijvenpand bij jou in de buurt, maar ook online. Het voordeel van online is dat je makkelijker nieuwe cliënten bereikt. Bijvoorbeeld via social media, en dan vooral als je goede advertenties instelt. Als een online coachingstraject je aanspreekt, dan is de cursus online coachen van het LOI wellicht de juiste cursus voor jou.
Freelance coach worden is een populaire optie onder gediplomeerd coaches. Het kost slechts €50 om je in te schrijven bij de KVK, dus proberen kan altijd! Om succesvol te worden, moet je natuurlijk wel tijd steken in je website en/of social media. Ook moet je goed nadenken over je verdienmodel en over hoe je klanten bindt. Om jezelf wat meer zekerheid te geven in het begin, kun je ook naast je werk beginnen als zelfstandige. Mocht het heel goed gaan lopen, dan kun je jouw baan in uren afbouwen of helemaal opzeggen.
Een opleiding of cursus tot coach kan een goede voorbereiding zijn om een (post) hbo-opleiding te gaan volgen. Bijvoorbeeld de hbo-opleiding toegepaste psychologie. Het verschilt per studie wat de toelatingseisen zijn, maar een cursus tot coach geeft je in elk geval een beeld of het vakgebied bij jou zou passen.
In principe mag iedereen zichzelf coach noemen. Zo zijn er mensen die vanuit een persoonlijke ervaring anderen willen helpen in diezelfde situatie. Als coach, of als auteur van een zelfhulpboek. Je kunt je vast wel voorstellen dat er op deze manier een wildgroei ontstaat aan coaches. De ene coach heeft veel ervaring, de andere coach heeft een hele goede opleiding en een derde coach ‘doet maar wat’.
Het is daarom belangrijk om jezelf te onderscheiden. Dat doe je allereerst door een goede opleiding of cursus te volgen. Daarmee doe je vaardigheden op waarmee je echt kwaliteit kunt bieden. Dit maakt het makkelijker om nieuwe klanten te overtuigen om zich door jou te laten coachen.
Daarnaast is het aan te raden om je in te schrijven bij de NOBCO. Dat is de Nederlandse orde van beroepscoaches, een onderdeel van EMCC (European Mentoring & Coaching Council). Deze beroepsorganisatie is er voor alle professionele coaches en voor mensen die een professionele coach zoeken. Jezelf aansluiten bij dit netwerk, maakt jou extra professioneel.
Aanvullend kun je ervoor kiezen om de EIA-certificering te behalen. Dat is de afkorting voor European Individual Accreditation, een kwaliteitskeurmerk voor beroepscoaches. Deze certificering kost eenmalig €399 en blijft vijf jaar geldig. Daarna zijn er tal van mogelijkheden om jezelf te blijven ontwikkelen tot masterniveau. Deze certificaten zorgen dat jij je onderscheidt van andere coaches.
Een coach kan allerlei rollen vervullen. Denk maar eens tussen het verschil tussen een coach op het voetbalveld en een gewichtscoach. Hieronder staan 10 vormen van coaching waarin je je zou kunnen specialiseren.
Een lifestyle coach (ook wel leef coach genoemd) kijkt hoe iemand zijn/haar manier van leven kan verbeteren. Het kan dan om verschillende dingen gaan, zoals voeding, beweging, grenzen stellen, relaties enzovoorts. Meestal gaat de coaching over je privéleven, met als doel je mentale en fysieke welzijn te verbeteren.
Een groot deel van onze tijd besteden we aan werk. In elk geval aan manieren om geld te verdienen. De een weet al van jongs af aan wat hij wil worden en dat lukt. De ander rolt van de ene baan in de ander zonder echt te weten waar het hart sneller van gaat kloppen. Het kan ook gebeuren dat je zomaar wordt ontslagen en niet goed weet hiermee om te gaan. Een loopbaancoach adviseert jou met allerlei vragen over jouw loopbaan en carrière.
Met geld omgaan is voor veel mensen een grote uitdaging. De administratie bijhouden, schulden op tijd betalen, genoeg geld overhouden aan het einde van de maand: het gaat niet vanzelf. Als budgetcoach kun je mensen helpen om hun financiële administratie inzichtelijk te maken. En om te bepalen hoeveel geld er per maand naar welke kostenpost kan gaan en hoeveel er gespaard kan worden. Een hele dankbare rol!
Volgens de Burnoutpoli, ervaart 17% van de Nederlandse beroepsbevolking burn-outklachten en gerelateerde symptomen. Dat is ongeveer 1 op de 6 mensen. Helaas komt een burn-out veel voor. Er zelf uitkomen zonder weer in oude gewoontes te vervallen, kan lastig zijn. Gevoelens als angst en onzekerheid kunnen de kop op steken. Als burn-out coach begeleid help jij iemand stap voor stap te herstellen. Je maakt samen een plan om de draad van het leven weer op te pakken.
In het hier en het nu leven, met aandacht leven: als mindfullness coach weet jij precies wat dat is en waarom het zo belangrijk is. Je helpt anderen om meer in het moment te leven, al dan niet met hulp van yoga- en meditatieoefeningen.
Een goede relatie is niet vanzelfsprekend. “Liefde is werken”, hoor je wel eens mensen zeggen. Maar soms is liefde ook om hulp durven vragen. Als coach kun je bijvoorbeeld iemand helpen om meer zelfvertrouwen te vergaren om op date te gaan. Of je helpt mensen in een relatie om de valkuilen in de relatie te ontdekken, om zo een stevigere relatie te bouwen.
Teams presenteren beter onder begeleiding van een goede coach. Het Nederlands Elftal is daar het levende bewijs van. Hetzelfde geldt voor teams in organisaties en bedrijven. Als coach help je het team om beter samen te werken, dezelfde doelen voor ogen te krijgen en gezamenlijk een goede sfeer te hebben.
Een goede werk-privébalans is belangrijk. Sinds de lockdowns waarin velen van ons thuis moesten werken, weet iedereen dat uit eigen ervaring. Toch is het lastig om te bepalen hoeveel energie er naar werk gaat, hoeveel naar je familie en vrienden en niet op de laatste plaats… Naar jezelf! Als work-life coach help je mensen om te bepalen wat voor hen de goede balans is.
Als business coach, ondernemerscoach of business success coach help jij ondernemers om betere resultaten te halen. Je zorgt dat zij groeien, zowel persoonlijk als binnen hun bedrijf. Hoe je dit doet, is aan jou. Van sparringsessies, tot sterkte-zwakte analyses, persoonlijke gesprekken en brainstormsessies. Net als bij andere vormen van coaching, is het maatwerk, en moet je per persoon kijken wat werkt!
Een opkomende groep coaches werkt online. Zo iemand noem je een online coach. Je coacht mensen dan niet thuis of op kantoor, maar via de chat, de telefoon en via de e-mail. Videobellen kan hier ook een belangrijk onderdeel van zijn. Binnen online coaching kun je je natuurlijk specialiseren in een van de eerder genoemde soorten coaching.
Een carrière als coach klinkt veel mensen als muziek in de oren. En het kan inderdaad een hele positieve ervaring zijn. Je spreekt veel mensen, hebt inspirerende gesprekken en draagt met jouw trajecten echt iets bij aan de maatschappij. Tegelijkertijd kan het werk behoorlijk pittig zijn. Mensen staan van nature niet open voor verandering, het kan even duren voor je hun vertrouwen hebt. En ook al ben je nog zo goed – je moet hard werken om jouw plek op de arbeidsmarkt te veroveren. Hieronder staan de voordelen en nadelen van een carrière als coach nog even op een rij.
Voordelen carrière als coach | Nadelen carrière als coach |
☑️ Je helpt andere mensen verder | ❌ Het kan lastig zijn om jezelf te onderscheiden |
☑️ Je focust je op positiviteit en vooruitgang | ❌ Je krijgt te maken met weerstand en conflictsituaties |
☑️ Je leert veel over jezelf en anderen | ❌ Je moet veel geduld hebben |
☑️ Je kunt makkelijk je eigen bedrijf starten | ❌ De verhalen van cliënten kunnen je persoonlijk raken |
☑️ Je hebt veel variatie tijdens je werk | ❌ Het is lastig om je verdienmodel te bepalen |
☑️ Je werkt naar concrete resultaten toe | ❌ Om een succesvolle coach te worden, heb je ervaring nodig |
☑️ Je kunt bij vele organisaties werken | ❌ Je hebt veel concurrentie van andere coaches |
Naast het volgen van een cursus, zijn er andere manieren om zelf een (betere) coach te worden. Hieronder staan wat bronnen die je kunt raadplegen om beter te worden in je vak.
Op YouTube vind je diverse (internationale) kanalen voor en door coaches. De filmpjes geven je informatie en inspiratie. In dit artikel vind je veertien life coaches die heel leuk zijn om te volgen (in het Engels). Je kunt ook filmpjes opzoeken over een specifiek onderwerp, bijvoorbeeld: “Hoe ga je om met complimentjes?” of “Wat zeg je tegen iemand die verdriet heeft?”.
Er is veel geschreven over coaching. Grofweg zijn er twee categorieën: boeken voor coaches en boeken voor zelfhulp. Beide boeken kunnen van pas komen. Daarnaast is er een onderscheid tussen leesboeken (informatie) en doe-boeken (werkboeken). Hieronder een selectie van populaire boeken.
Zit jouw gewenste boek er niet tussen? Geen zorgen! Op Bol.com vind je maar liefst 5.313 boeken over coaching en training voor professionals, dus keuze zat!
Podcasts zijn een leuke manier om meer te leren over coaching. Hieronder staan wat voorbeelden van interessante podcasts, maar weet dat er nog veel meer zijn:
Succesvolle coaches presenteren zichzelf online. Via Instagram, LinkedIn en TikTok (afhankelijk van het type coach) delen zij dagelijks inspiratie. Bekende coaches die je zou kunnen volgen, zijn:
Coaching is een breed vakgebied waarmee je vele kanten op kunt. Wat coaches met elkaar gemeen hebben, is dat ze graag anderen helpen om meer uit hunzelf te halen. Dat kan zowel over werk of over het privéleven gaan. Om jezelf als coach te onderscheiden, is het belangrijk om een gecertificeerde cursus of opleiding te volgen en je in te schrijven bij de beroepsvereniging. Het cursusaanbod is groot en varieert van algemene cursussen tot specialistische coachingsopleidingen.