IC.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving voor een cursus.
Goed kunnen presenteren heeft veel voordelen, want het komt dagelijks van pas! Van die belangrijke pitch voor werk, tot de speech op de bruiloft van je beste vriendin. Of misschien heb je binnenkort wel een sollicitatiegesprek, of moet je voor je studie presenteren.
Wil je beter leren presenteren, zowel in de voorbereiding als uitvoering? En wil je dat die irritante zenuwen plaatsmaken voor adrenaline? Volg dan een (online) cursus presenteren. Op deze pagina lees je informatie over mogelijke cursussen.
Wil je jouw presentatievaardigheden verbeteren en je zenuwen de baas blijven? Met deze cursus van het NHA maak je daar een mooi begin mee. Tijdens deze praktische cursus krijg je veel praktische tips die je dezelfde dag nog kunt toepassen. De drie pijlers van deze cursus zijn: presentatievaardigheden, leren omgaan met spanning, het gebruiken van software (KeyNote, Prezi, Google en Kahoot). Tot slot leer je presentaties in PowerPoint te maken.
Tijdens deze cursus leer je hoe je een goede presentatie opbouwt en hoe je de boodschap overtuigend overbrengt. Onderwerpen die besproken worden, zijn: communicatie, doel & doelgroep, presentatietekst structureren, spreekschema’s gebruiken, randvoorwaarden respecteren, stemgebruik, houding omgaan met spanning en overtuigingskracht. Verder leer je welke software jou kan helpen bij het maken en geven van je presentaties.
Bekijk de gratis proeflesWil je professioneel leren presenteren? Met deze thuiscursus van de Ondernemersschool NHOC kom je een heel eind. Deze cursus is bedoeld om je presentatievaardigheden enorm te verbeteren dankzij de juiste opbouw, woordkeuze en andere slimme technieken. Ook leer je om te gaan met plankenkoorts en hoe je zo rustig en beheerst mogelijk over kunt komen, zelfs al vind je het diep van binnen nog zo spannend. Na afloop van de cursus geef je met gemak presentaties en gaan sollicitaties je een stuk beter af.
In het theoretische deel van deze cursus werk je aan je spreekvaardigheid en mensenkennis. Daarnaast leer je hoe het geheugen werkt en welke leertypes er zijn. Verder leer je om een presentatie voor te bereiden en om de juiste hulpmiddelen te kiezen. Tot slot leer je om jezelf over angsten heen te zetten, zowel tijdens een presentatie als sollicitatie.
Bekijk de gratis proeflesWil jij succesvolle presentaties kunnen geven volgens de IDA-methode? Dat is een methode waarmee je voorkomt dat mensen afhaken of onderling met elkaar gaan praten. Voor wie het nog niet weet: I staat voor ‘Interesse’, D staat voor ‘Demonstreren’ en ‘A’ staat voor actie. Als je deze methode beheerst, dan zullen je komende presentaties succesvol verlopen. Je zult zelfs in staat zijn om je toehoorders tot actie aan te zetten. Hoe dat werkt? Dat leer je allemaal tijdens deze gewaardeerde cursus.
In 21 lessen van in totaal 53 minuten, leer je alles over succesvol presenteren volgens de IDA-methode. Je leert via videolessen, waardoor de informatie beter blijft hangen dan wanneer je een boek zou lezen. Het IDA-sjabloon dat je tijdens deze cursus krijgt aangereikt, kun je in bijna alle presentaties toepassen. En als je deze cursus koopt, dan krijg je levenslange toegang tot al het studiemateriaal.
Bekijk de gratis proeflesTijdens een cursus presenteren leer je om een betere presentator te worden. Daarbij komen alle facetten van het presenteren langs: van je stemgebruik, tot het voorbereiden en het maken van een presentatie. Hieronder staat kort uitgelegd wat je daarvan kunt verwachten.
“Een goede voorbereiding, is het halve werk” is een veelgehoorde uitspraak. Deze uitspraak gaat zeker op voor presenteren. Als je een presentatie goed voorbereidt, zowel visueel als mentaal, zal het beter gaan. Hoe je dit precies doet, leer je tijdens een cursus.
De structuur van een presentatie is enorm belangrijk. Al vanaf de eerste minuut moet je de aandacht van je publiek trekken. En op het einde moet je iets vragen of vertellen waarmee je het publiek aan het denken zet of tot een andere actie over laat gaan.
Alleen dan dat middenstuk… Hoe zorg je dat het interessant genoeg blijft? Wanneer zeg je te veel en wanneer te weinig? En welke informatie zet je wel of niet op slides? Deze thema’s worden tijdens de cursus uitvoerig besproken.
Het overbrengen van de informatie gebeurt niet alleen met slides, maar ook – of misschien wel juist – met het verhaal dat je erbij vertelt. Hoe vertel je een verhaal waarmee je informeert, overtuigt, inspireert of emotioneert? Tijdens een cursus krijg je tips over hoe je een betere verteller wordt.
Er zijn verschillende manieren om te presenteren. Tijdens een cursus presenteren maak je kennis met diverse presentatietechnieken. Ook leer je wanneer je welke techniek het beste kunt inzetten.
Wist je dat angst de meest voorkomende reden is dat mensen niet willen presenteren? Of dat de presentatie niet goed verloopt? Een cursus is een goede manier om de angst te verminderen. Tijdens een cursus leer je hoe je over je plankenkoorts heen komt en wat je kunt doen om rustig en beheerst over te komen, zelfs als je hart stiekem in je keel zit.
PowerPoint, Prezi en Keynote: drie bekende softwareprogramma’s om presentaties mee te maken. De meeste mensen weten wel aardig hoe je hiermee om moet gaan, maar met wat extra kennis ga je van een goede naar een professionele presentatie. Wil je tijdens jouw toekomstige presentaties optimaal gebruikmaken van softwarematige hulpmiddelen? Kies dan een cursus waarin je dit leert!
Het exacte studieprogramma verschilt per cursus. Er zijn bijvoorbeeld cursussen die allerlei presentatietechnieken bespreken, maar ook cursussen die zich toespitsen op een bepaalde methode. Daarnaast gaan niet alle cursussen in op het gebruiken van software. Twijfel je welke cursus het beste bij je past? Download de brochure, vraag een proefles aan of maak gebruik van een gratis proefperiode.
Een online cursus presenteren kost gemiddeld €192,50. Deze prijs is gebaseerd op de huidige cursussen op deze pagina. Eén cursus in onze lijst, is gratis te volgen met de STAP-subsidie. Een andere mogelijkheid om gratis te leren presenteren, is door je werkgever te vragen om de cursus te vergoeden. Het is bijvoorbeeld een uitstekende invulling voor je persoonlijke ontwikkelingsplan.
Spreken in het openbaar betekent dat je live voor een publiek spreekt. Bijvoorbeeld als je een lezing in een zaal geeft of een praatje moet houden bij de opening van iets. Tegenwoordig wordt de term iets breder gebruikt: een virtuele presentatie voor vele toeschouwers telt ook.
Bij een cursus ‘spreken in het openbaar’ leer je om voor een publiek te spreken. Je leert onder andere hoe je je afstemt op het publiek, je stem gebruikt en je zenuwen de baas wordt. Bij sommige cursussen leer je bovendien om de presentatie op te bouwen en voor te bereiden. Er is dus best wat overlap met ‘gewone’ cursussen presenteren.
Via deze link vind je een gratis online cursus spreken in het openbaar.
Er zijn veel oefeningen om beter te leren presenteren. Tijdens een cursus krijg je handige tips om je vaardigheden te verbeteren. Kun je niet wachten met oefenen? Probeer dan eens een van onderstaande presentatieoefeningen.
Deze oefening is het leukste om in een groepje te doen. Iedereen neemt een voorwerp mee dat voor hem of haar belangrijk is. Vervolgens geef je een korte pitch over waarom dit zo is. Vervolgens mogen anderen daar vragen over stellen, dat is gelijk een mooie gelegenheid om te oefenen met improviseren.
Ben je iemand die voor je gevoel maar doorratelt tijdens het presenteren? Met deze tip breng je meer rust in je verhaal. Tijdens het oefenen van je presentatie, moet je na elke zin een ‘fft-klank en een ‘ksst’ klank zeggen. Dit dwingt je om even te pauzeren tussen beide zinnen, waardoor je langzamer praat een eventueel alvast na kunt denken over de volgende zin. Tijdens de echte presentatie herhaal je deze klanken in gedachten, niet hardop!
Maak vooraf een stapeltje kaartjes met verschillende onderwerpen. Pak blind een kaartje van de stap en probeer hier vijf minuten lang over te vertellen. Pak daarna een nieuw onderwerp en probeer een bruggetje te slaan tussen het eerste en tweede onderwerp en weer vijf minuten vol te praten. Het is een goede oefening in improviseren en om kunnen gaan met nieuwe onderwerpen.
Oefenen werkt het beste als je dit hardop doet. Pas dan merk je of de tekst lekker loopt en hoe lang je erover doet. Als je keer op keer struikelt over een bepaalde passage, dan is het een teken dat daar nog wat verbetering nodig is.
Geef eens een informele presentatie aan familie of vrienden. Of geef ‘dé’ presentatie aan hen. Dan kun je het verhaal alvast een keer helemaal doorheen lopen en oefenen met het beantwoorden van vragen. Als je wilt, kun je om gerichte feedback vragen en zo je presentatie verbeteren.
Beter leren presenteren is een kwestie van experimenteren en oefenen. Je hoeft het wiel niet helemaal zelf uit te vinden, want er is superveel informatie over presenteren beschikbaar. Naast het volgen van een cursus, kun je jouw kennis verbreden met TED Talks YouTube-video’s, boeken, podcasts en bestaande presentaties. Af en toe worden er gratis webinars over presenteren gegeven, die vind je door hiernaar te Googlen.
TED is een platform waar mensen van over de hele wereld goede ideeën delen in de vorm van, je raadt het al, presentaties. Die ideeën worden verteld tijdens zogeheten ‘TED Talks’: korte, strakke en indrukwekkende presentaties. Een keer per jaar is er een vierdaags TED-evenement in Californië. Inmiddels zijn er ook meerdere talks in andere landen, zelfs in Nederland. En het beste nieuws is dat de meeste praatjes zijn opgenomen! Het is enorm leerzaam om verschillende TED talks te bekijken en te analyseren.
Goed presenteren is een combinatie van kennis, zelfvertrouwen en oefening! Tijdens een cursus presenteren leer je een presentatie voorbereiden, opbouwen en geven. Met handige oefeningen en relativerende theorieën, leer je je over nervositeit heen te zetten. Er zijn nog diverse andere bronnen die je kunt raadplegen om een betere presenteerder te worden: van YouTube tot podcasts.