IC.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving voor een cursus.
Wat is er nu interessanter dan mensen? Als je het daarmee eens bent, dan is een cursus of opleiding psychologie echt iets voor jou. In dit artikel lees je waar je op moet letten bij het vergelijken van het cursusaanbod. Daarnaast zie je een overzicht van de beste psychologiecursussen en opleidingen van het moment. Tot slot krijg je tips over hoe je zelf beter kunt worden in psychologie.
Let op: het cursusaanbod is divers. De cursussen verschillen in studieduur, studielast, studieprogramma, certificering en de mate van persoonlijke begeleiding. Bedenk vooraf wat je graag wil leren en wat je met de cursus zou willen bereiken. Dat helpt je bij het maken van de juiste keuze.
In de cursus Basiskennis psychologie doe je brede kennis op over het vakgebied. Het studieprogramma gaat veel verder dan gedrag alleen. Menselijke gewoontes en beïnvloedingstechnieken uit de reclame-industrie komen bijvoorbeeld ook aan bod. Na het afronden van de cursus, begrijp je beter wat jouzelf en andere mensen beweegt. Je kunt zaken makkelijker herkennen en betere afwegingen maken. De cursus is een verrijking voor je dagelijks leven, ook op het werk.
De cursus bestaat uit de volgende onderdelen: inleiding psychologie, geschiedenis van de psychologie, algemene psychologie, ontwikkelingspsychologie, persoonlijkheidspsychologie, pedagogische psychologie en klinische psychologie. Na de cursus ben je je bewuster van invloeden buitenaf en kun je psychologie inzetten om je eigen leven leuker en makkelijker te maken.
Bekijk de gratis proeflesWil je psychologische kennis opdoen zonder dat je allerlei boeken moet doorspitten? In deze cursus wordt psychologie op een hele toegankelijke en begrijpelijke manier uitgelegd. Deze cursus is bijvoorbeeld interessant als je anderen beter wilt leren begrijpen of beter met stress wil leren omgaan. Als je examen doet, kun je een diploma of certificaat ontvangen. Dat staat goed op je cv.
Je leert alle basisprincipes van het vak praktische psychologie. Je leert jezelf en anderen beter kennen door over gedragingen en mogelijke verklaringen te leren. Daarnaast maak je kennis met alle basisprincipes van de psychologie. Verder krijg je handvatten om veelvoorkomende vragen en problemen aan te pakken. De cursus kan een manier zijn om anderen te helpen en/of om jezelf geestelijk gezond te houden.
Bekijk de gratis proeflesNieuw bij Laudius: de opleiding Toegepaste Psychologie. In een jaar tijd krijg je veel waardevolle inzichten over het menselijke gedrag. Wat je leert, kun je na de opleiding toepassen in je privéleven en op je werk. Veel cursisten zien deze opleiding dan ook als een investering in hun persoonlijke ontwikkeling.
Deze opleiding is een samenvoeging van de deelcursussen praktische psychologie, sociale psychologie, organisatiepsychologie en marketing- & reclamepsychologie. Je volgt dus eigenlijk vier cursussen in één. Het studieprogramma is zo ingericht dat alles goed op elkaar aansluit en er weinig overlap is. De onderwerpen uit de deelcursussen zijn allevier waardevol voor je persoonlijke én professionele ontwikkeling. Kennis hierover staat dan ook goed op je cv. Al helemaal als je je examen haalt en hiermee een Laudius-diploma bemachtigt.
Bekijk de gratis proeflesZe zeggen wel eens dat positieve mensen langer leven. Dat komt doordat ze beter met hun emoties en stress om kunnen gaan. In de positieve psychologie, gaan ze er vanuit dat positiviteit aan te leren is. En dat is precies wat jij tijdens deze cursus gaat doen. Met simpele, praktische oefeningen leer jij om positiever in het leven te staan. Na de cursus wordt het een stuk makkelijker om in kansen en oplossingen te denken.
Je gaat aan de slag met uiteenlopende onderwerpen. Onderdelen in het studieprogramma zijn: een zonnige kijk op de mens, wat is geluk, eigenschappen die je gelukkig maken, relaties met families, vrienden & partner, cultuur, natuur & politiek en werk, hobby’s & positief denken. Dit zijn thema’s waar je gedurende vier maanden veel over zal leren.
Bekijk de gratis proeflesIs psychologie helemaal jouw ding en wil je jezelf graag opleiden tot psycholoog? Volg dan de hb0-bachelor Toegepaste Psychologie. In plaats van (weer) plaats te nemen in de schoolbanken, leer je waar en wanneer je maar wilt. Je leert zelfstandig, maar krijgt de nodige hup en begeleiding om de bachelor succesvol af te ronden. In totaal loop je 700 uur stage, hierbij krijg je persoonlijke begeleiding van een stageadviseur.
In vier jaar tijd behaal je 240 studiepunten (EC’s), die gelijk staan aan een volledige bachelor. De studiepunten worden over vier jaar verdeeld. In de eerste twee jaren volg je het basisprogramma, waarin alle onderdelen van psychologie aan bod komen. In het derde en vierde jaar specialiseer je je in een werkveld. Bijvoorbeeld jeugd- en kinderpsychologie, gezondheidspsychologie, arbeids- en organisatiepsychologie of coaching. Als je slaagt, behaal je een erkend diploma.
Bekijk de gratis proeflesBlijf je je fascineren over hoe mensen zich gedragen en zou je er graag meer over willen leren? Of zoek je kennis om anderen beter te kunnen helpen, bijvoorbeeld in je werk als coach? Dit hbo-programma voorziet jou in korte tijd van gedegen kennis over sociale psychologie. Dit programma is onderdeel van de hbo-bachelor Toegepaste Psychologie. Na het programma krijg je een erkend certificaat, je kunt zelfs doorstromen.
In drie maanden de tijd leer je alle ins en outs van sociale psychologie. Je leert verklaringen te vinden voor herkenbare gevoelens, gedachten en gedragingen bij en tussen mensen. Omdat het een hbo-opleiding is, moet je rekenen op een flinke dosis theorie. Gelukkig worden de theorieën op zo’n manier gebracht dat je ze na de opleiding in de praktijk kunt toepassen.
Bekijk de gratis proeflesMet de cursus Praktische Psychologie leer je om mensen beter te begrijpen. Hoe gaan mensen met elkaar om, waarom gaat het mis tussen mensen, hoe werkt beïnvloeden? Na het volgen van deze cursus ben je veel beter in staat om mensen te doorgronden. Het woord ‘praktisch’ zegt het al: deze cursus is vooral bedoeld om je te helpen in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld voor het nemen van beslissingen en het onderhouden van contacten.
Tijdens deze cursus doe je op een praktische manier kennis op over psychologie. De teksten zijn toegankelijk geschreven en dus begrijpelijk voor mensen zonder wetenschappelijke achtergrond. Je leert algemene theorieën kennen en krijgt antwoord op praktische vragen. Bijvoorbeeld: hoe beoordelen we anderen? Hoe werkt het geheugen? Wat zijn de spelregels bij communicatie? Verder leer je over humor, intelligentie, creativiteit, hypnose, slapen, dromen en communiceren zonder woorden.
Bekijk de gratis proeflesOp hbo-niveau kennismaken met de wondere wereld van de psychologie? Dat kan met de cursus Inleiding Psychologie. In grote lijnen leer je hoe mensen in elkaar steken. Wat hen beweegt en motiveert. Ook leer je wat de theorieën van ’s werelds bekendste psychologen zijn en welke stoornissen er allemaal zijn. Na de cursus begrijp je beter hoe mensen werken en communiceren.
Het studieprogramma bestaat uit drie modules. Je start met een inleiding, waarin je de belangrijkste concepten van de psychologie leert kennen. Je gaat in een vogelvlucht door de geschiedenis heen, maar leert vooral veel over de recente ontwikkelingen in het vakgebied. In de tweede module leer je over leren, geheugen, intelligentie, motivatie en de vorming van de persoonlijkheid. Je sluit af met de module over psychische stoornissen en mogelijke behandeltherapieën.
Bekijk de gratis proeflesWil je beter begrijpen hoe mensen elkaar beïnvloeden en hoe je die kennis in je dagelijks leven gebruikt? Met de opleiding sociale psychologie leg je een stevige basis. Het is een veelzijdige cursus waarmee je inzicht krijgt in sociaalpsychologische fenomenen. De kennis die je opdoet, kun je zowel op je werk als privé goed gebruiken. Want persoonlijke interactie vindt altijd en overal plaats. Deze opleiding is erkend door het NFG (Nederlandse Federatie Gezondheidszorg).
In negen maanden tijd doe je uitgebreide kennis over fenomenen zoals zelfverificatie, sociale perceptie, attributietheorie, cognitieve dissonantie, neurolinguïstische wisselwerking en nog veel meer. Naast de theorie in de online studieomgeving, volg je tien online colleges op hbo-niveau. Verder krijg je gedurende je studie begeleiding van een ervaren sociaal psycholoog. Onder bepaalde voorwaarden, haal je het studiecertificaat Psychodidact of het NHA instituutsdiploma.
Bekijk de gratis proeflesIn de cursus Sociale psychologie leer je hoe mensen in het dagelijkse leven elkaars gedrag, gedachten en gevoelens beïnvloeden. In vier maanden tijd doe je brede basiskennis op over sociale psychologie. De lesstof wordt op een praktische manier uitgelegd, zodat je het goed begrijpt, zelfs als het vakgebied nieuw voor je is. Deze cursus is inclusief lesmateriaal en online hoorcolleges. De geleerde kennis kan zowel op het werk als in je privéleven van pas komen.
Tijdens deze cursus leer je hoe onze acties, gedachtes en gevoelens beïnvloed worden door andere mensen. Dat leer je aan de hand van verschillende thema’s. De thema’s zijn: sociale uitwisseling en wederkerigheid, altruïsme, attributietheorie, taal & communicatie, etnocentrisme en vooroordelen, conflictoplossing, gezondheid & sociaal gedrag en religie & zingeving. Je sluit af met een examen met 90 open vragen.
Wil je op een laagdrempelige manier inzicht krijgen in het gedrag van mensen? Dat kan met deze online cursus van het LOI. Je krijgt inzicht in belangrijke psychologische onderwerpen: neuropsychologie, ontwikkelingspsychologie, functieleer en meer. De cursus is zeer praktijkgericht, dus elke les kun je in principe gelijk toepassen in het dagelijks leven. Extra voordeel: deze cursus is onderdeel van een NVAO-geaccrediteerde hbo bacheloropleiding.
In korte tijd maak je kennis met psychologie als wetenschap. Je leert wat het vakgebied precies inhoudt en welke disciplines en toepassingen er zijn. De volgende onderdelen komen voorbij: psychologie & wetenschap, psychologisch denken, methodeleer, functieleer, statistiek, waarneming, denken, leren, het geheugen, de intelligentie. Na de cursus weet je of het vakgebied iets voor jou is en of je eventueel door wilt leren.
Met het hbo-programma Psychologie vergaar je binnen drie maanden aantoonbare kennis over psychologie op hbo-niveau. Dit programma is een onderdeel van de hb0-bachelor Toegepaste psychologie. Het is dus een erkende opleiding en een mooie manier om basiskennis op te doen. Als dit goed bevalt, dan kun je ervoor kiezen om de volledige bachelor te volgen. Je krijgt dan een vrijstelling voor bepaalde vakken.
Tijdens dit hbo-programma volg je twee modules: Inleiding in de psychologie en persoonlijkheidsleer. Tijdens de inleiding doe je basiskennis op over de definitie en geschiedenis van psychologie. Daarnaast leer je over psychologische stromingen, neurobiologische processen, gedragsfactoren en cognitieve functies. In de module persoonlijkheidsleer leer je over de oorzaak, aard en gevolgen van psychologische ziektebeelden. Je leert veel verschillende begrippen, diagnostische instrumenten en therapeutische behandelmogelijkheden kennen.
Met een cursus of opleiding psychologie, leer je om de psyche van de mens beter te begrijpen. De meeste cursussen en opleidingen beginnen bij de basis en gaan dan dieper in op de verschillende facetten van het vakgebied. Hieronder kun je daar wat meer over lezen.
Elke cursus of opleiding begint bij het begin. Wat is psychologie, wat is de geschiedenis van de psychologie en wat kunnen we hier vandaag de dag mee? In het studieprogramma wordt dit meestal aangeduid met de term ‘introductie in psychologie’.
Er zijn veel verschillende psychologische stromingen ontstaan, door de jaren heen. Denk bijvoorbeeld aan klinische psychologie, toegepaste psychologie of positieve psychologie. Je leert wat het verschil is tussen deze vakgebieden. Verder raak je bekend met alle belangrijke psychologische termen en de denkwijze van beroemde psychologen.
Veel mensen beschouwen een cursus of opleiding psychologie als een investering in hun persoonlijke ontwikkeling. Je wordt namelijk aan het denken gezet, zowel over de maatschappij als over je eigen leven. De zaken die je leert, zoals het ontstaan van gedragspatronen, zul je bij jezelf gaan herkennen. Als je hiervoor openstaat, helpt de theorie om kritisch naar je eigen leven te kijken en indien nodig wat andere keuzes te maken.
Hoe meer je weet over psychologie, hoe makkelijker het wordt om individuen en groepen te doorgronden. Je begrijpt beter waarom mensen zich op een bepaalde manier gedragen, hoe miscommunicatie ontstaat en waarom het zo lastig is om te veranderen. Een cursus of opleiding psychologie is daarom een goede basis om anderen beter te leren helpen. Helaas leer je bij de meeste cursussen geen gesprekstechnieken oefenen, hiervoor moet je een opleiding inclusief stage volgen.
De ene cursus zal gericht zijn op ziektebeelden en mogelijke behandelingen, terwijl de andere cursus zich richt op psychologie binnen de reclamewereld. Bij opleiding A wordt een bepaalde term alleen maar geïntroduceerd, terwijl de andere opleiding er een hele opdracht aan wijdt. Je leest het al: de inhoud van cursussen en opleidingen lopen erg uiteen. Daarom raden we je aan om vooraf te bedenken wat je graag zou willen leren. Vervolgens kun je bekijken welk opleidingsprogramma daar het beste op aansluit.
Over het algemeen biedt een opleiding meer diepgang dan een cursus. Dat is vooral het geval wanneer je een gecertificeerd hbo-programma vergelijkt met een vrijetijdscursus. Een ander verschil is dat een diploma van een opleiding op de arbeidsmarkt vaak meer waard is dan een certificaat van een cursus.
Je mag jezelf altijd psycholoog noemen, of je hier nu voor gestudeerd hebt of niet. Sinds 1993 is het beroep psycholoog niet langer beschermd. Het is echter niet zo geloofwaardig als je jezelf zomaar psycholoog noemt, zonder dat je hier echt een achtergrond in hebt. Volgens NIP, de Beroepsvereniging voor Psychologen, is het vooral belangrijk dat je vakbekwaam bent. Om vakbekwaam te worden, moet je een opleiding volgen en ervaring op doen. Daarna kun je jezelf op diverse manieren registreren. Je kunt onder bepaalde voorwaarden zelfs een merknaam claimen. Hieronder staat een overzicht van de opties, op de website van de NIP lees je hier uitgebreide informatie over.
Als mensen denken aan het beroep psycholoog, zien de meeste mensen een therapiesessie voor zich. Van een psycholoog die bij een gezondheidsorganisatie werkt, of van iemand die een eigen praktijk is begonnen. Alleen dat is slechts een van de vele mogelijkheden die het beroep biedt. Hieronder lees je wat je zoal kunt worden als je van psychologie je werk maakt.
Disclaimer: Dit is een lijst met beroepen waarbij psychologische kennis goed van pas komt. Het is bedoeld om inspiratie op te doen over wat je zoal kunt worden met een psychologische achtergrond. Maar als je ergens gaat solliciteren, wordt er meestal ook gekeken naar je diploma’s, persoonlijkheid en werkervaring. Het volgen van een cursus is dus niet per definitie voldoende om te worden aangenomen bij een vacature voor bovenstaande functies.
Misschien ben je zo gepassioneerd over het vak psychologie, dat je anderen hier graag over wilt vertellen. Een training of workshop is de ideale kans om je kennis te delen met anderen. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor een groepstraining, een reeks workshops of een andere vorm. Als je dit vanuit je eigen bedrijf doet, ben je helemaal vrij om dit in te vullen zoals jij wilt. Je kunt overwegen om een online training te ontwikkelen, dat is steeds populairder.
Het beroep psycholoog biedt dus vele mogelijkheden in de arbeidsmarkt. Maar wist je dat je privé ook profiteert van psychologische kennis? Het wordt bijvoorbeeld makkelijker om je vrienden, familie en collega’s te begrijpen. En voor jezelf wordt het makkelijker om keuzes te maken en te reflecteren op situaties die zich voordoen. Dus zelfs als je geen beroepspsycholoog wordt, draagt een cursus of opleiding zeker bij aan je leven.
De meeste cursussen op deze pagina kosten rond de €400 voor een opleiding van 6 tot 12 maanden. De duurste opleiding op deze pagina is €7000 voor een volledige hbo-bachelor van 36 maanden. De goedkoopste cursus op deze pagina is €69 voor een basiscursus praktische psychologie van 4 maanden. Samengevat is er voor elke portemonnee wel een cursus te vinden.
Ben je toevallig al bekend met het STAP-budget? Dit is een subsidie van €1000 die je een keer per jaar mag besteden aan een opleiding of cursus. De meeste cursussen op deze pagina komen in aanmerking voor STAP. Dat betekent dat je de cursus gratis kunt volgen (als je dit jaar nog geen gebruik hebt gemaakt van de subsidie).
Het vakgebied psychologie kun je opdelen in meerdere deelgebieden. Bekende deelgebieden zijn positieve psychologie, toegepaste psychologie, praktische psychologie en sociale psychologie. Hieronder lees je korte samenvattingen over wat het inhoudt.
In de positieve psychologie is het glas altijd halfvol. De focus ligt op de positieve ervaringen die mensen kunnen hebben. Geluk, hoop, vitaliteit, talenten en doorzettingsvermogen horen allemaal in dit rijtje thuis. Dat druist soms in tegen de klassieke opvattingen over psychologie, waarin veel over problemen en gebreken wordt gesproken.
Bij toegepaste psychologie, worden psychologische methoden en theorieën gebruikt om praktische problemen in het dagelijks leven op te lossen. Dat kan binnen verschillende sectoren zijn. Bekende sectoren zijn arbeid & organisatie en ontwikkeling, jeugd & onderwijs. Daarnaast is toegepaste psychologie de motor achter vele marketinguitingen.
Praktische psychologie is het vakgebied waarbij je de psychologische kennis gelijk kunt toepassen. Wanneer je een cursus in deze richting volgt, pluk je er gelijk de vruchten van in je dagelijks leven. Daarnaast is een cursus praktische psychologie veel toegankelijker dan een universitaire studie psychologie, waarin je ingewikkelde theorie voorgeschoteld krijgt.
Sociale psychologie houdt zich bezig met alledaagse gedragingen tussen mensen. Denk hierbij aan samenwerken, relaties aangaan en onderhouden, communiceren en discrimineren. Als je het gedrag van mensen beter wil verklaren en begrijpen, vooral in groepsverband, dan zal sociale psychologie je aanspreken.
Psychologie is al bijna even oud als de mensheid zelf. Er zijn dus meer dan genoeg bronnen waarmee om kennis op te doen over dit vakgebied. Hieronder zie je per informatiebron wat tips om mee te beginnen. Als je hier niet voldoende informatie of inspiratie uit haalt, dan kun je via Google nog veel meer informatiebronnen vinden. Heb je een concrete vraag? Het helpt om specifieke zoektermen in te toetsen, bijvoorbeeld: ‘Wat is narcisme’ of ‘Hoe herken je verdriet’.
Psychologie is een interessant en nuttig vakgebied waar je ongelooflijk veel over kunt leren. Dat kan door podcasts te luisteren, boeken te lezen en mensen te observeren. Maar je leert nog sneller en beter als je een opleiding of cursus volgt. Dat kan al vanaf €69. Voor een geaccrediteerde opleiding of cursus ben je meer geld kwijt. Maar dan weet je wel zeker dat de opleiding en het daarmee behaalde diploma of certificaat erkend wordt.