IC.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving voor een cursus.
Russisch staat in de top 10 meest gesproken talen ter wereld. Naar schatting spreken 154 miljoen mensen deze Slavische taal en het daarbij horende Cyrillisch alfabet. De taal wordt uiteraard gesproken in Rusland, maar ook in Wit-Rusland, Kazachstan, Georgië, Moldavië en Oekraïne. Hoewel het Russisch in de laatst genoemde landen geen officiële status heeft.
Wil jij Russisch leren, bijvoorbeeld als je op vakantie of op zakenreis naar de Baltische staten gaat? Op deze pagina krijg je informatie en vergelijk je de top 4 cursussen om Russisch te leren. Drie cursussen zijn op beginnersniveau, een cursus is juist bedoeld voor gevorderden die hun Russisch willen verbeteren.
Russisch is een uitdagende taal om te leren, maar met deze cursus wordt het je zo makkelijk mogelijk gemaakt. Tijdens 40 praktijkgerichte lessen leer je alle worden en uitdrukkingen die je nodig hebt. Aan het einde van de cursus ken je maar liefst 1200 woorden! Mocht het niveau je toch tegenvallen, dan is dat geen probleem. Je bepaalt namelijk je eigen studietempo en mag er gratis zes maanden over doen.
Je leert de basis van Russisch, inclusief het Cyrillische alfabet. De cursus behandelt de volgende onderwerpen: uitdrukkingen, afkomst en taal, bezienswaardigheden, vakantie, ziekte, werk en beroep, familie, seizoenen, hobby, werken, winkelen, uitgaan, kranten, lezen en visite. Dit zijn de onderwerpen die in de meeste alledaagse situaties en gesprekken ook naar voren zullen komen. Daar heb je dus het meeste aan tijdens jouw vakantie of zakentrip naar Rusland.
Bekijk de gratis proeflesVanuit huis Russisch op A1-niveau leren? Dat kan met deze thuiscursus Russisch voor beginners. Je leert de basis van Russisch zodat je je kunt redden op vakantie of op een zakentrip. Een pluspunt: deze cursus voldoet aan de Europese richtlijnen voor vreemde talen. Daarnaast krijg je, afhankelijk van de cursusvariant, een diploma of getuigschrift. Dat is een mooie aanvulling voor jouw cv. Dan heb je een streepje voor als je een internationale carrière ambieert!
Je leert om je in dagelijkse situaties in het Russisch te kunnen redden. De thema’s kennismaken, wonen, werken, familie, feest, vrije tijd, boodschappen doen, reizen en vakantie komen uitgebreid aan bod. Dat gebeurt met duidelijke oefeningen in spreek- en luistervaardigheid. Daarnaast krijg je toegang tot digitale geluidsbestanden, die ook op cd beschikbaar zijn. Zo kun je de luistervaardigheid oefenen waar en wanneer je maar wilt.
Bekijk de gratis proeflesRussisch leren op je eigen niveau? Dat kan met de online cursussen van de Nationale HandelsAcademie (NHA). In 12 maanden leer je Russisch voor beginners óf gevorderden. Het is ook mogelijk om een combicursus te volgen. Dan volg je beide cursussen in slechts 15 maanden en spaar je een flink bedrag uit. Welk niveau je ook kiest, je krijgt persoonlijke begeleiding en toegang tot de taal-app. Na het succesvol afronden van de cursus(sen), ontvang je een NHA-instituutsdiploma.
Tijdens de beginnerscursus leer je het Russische alfabet te lezen en te schrijven. Ook leer je eenvoudige onderwerpen uit het dagelijkse leven te verstaan en te bespreken. Tijdens de gevorderdencursus verbeter je jouw taalvaardigheid, perfectioneer je je uitspraak en verbreed je je woordenschat. Nieuwe onderwerpen die aan bod komen, zijn: hotel, geld wisselen, het weer, het theater, werk en beroep, feestdagen, geschiedenis, cultuur, muziek, stad en dorp, religie, moppen en grappen.
Bekijk de gratis proeflesIs de Russische taal helemaal nieuw voor je? Met deze cursus maak je jezelf de taal snel eigen. Binnen een maand kun je al een eenvoudig gesprek in het Russisch voeren. In de rest van de weken leer je om je uitspraak te verbeteren, het Russisch beter te verstaan en om de taal te lezen en te schrijven. Samengevat leer je in korte tijd veel over het Russisch op basisniveau.
Tijdens deze online beginnerscursus Russisch staat het leren van de taal centraal. Stap voor stap leer je om Russisch te spreken, te verstaan, te lezen en te begrijpen. De oefeningen gaan over het dagelijks leven, zodat je alles wat je leert gelijk toe kunt passen. Daarnaast krijg je basiskennis over de Russische cultuur en gewoonten, zodat je een goed beeld krijgt van het land.
Alle studenten die via de LOI Russisch leren, krijgen toegang tot de LOI Taalcursus app. Deze app geeft je de mogelijkheid om extra te oefenen met Russisch. Met hulp van de app verbeter je jouw uitspraak en leer je meer dan 500 woorden (her)kennen en onthouden.
Met Mondly wordt het makkelijker, leuker en sneller om Russisch te leren spreken. De app combineert wetenschappelijke inzichten met moderne technologieën. Het unieke is, dat je zinnen en gesprekken oefent via een chatrobot met spraakherkenning. Het enige nadeel van deze app, is dat je ervoor moet betalen.
Memrise is de perfecte app voor als je een vreemde taal leren stiekem een beetje saai vindt. Je krijgt leuke foto’s en oefeningen te zien die te maken hebben met de cultuur van Rusland. Je kiest bij het begin je niveau en krijgt daarna oefeningen die daarbij passen. Een leuke en snelle manier om Russisch te oefenen, dus!
Duolingo is een van de bekendste en populairste app om een vreemde taal te leren. Via leuke oefeningen leer je Russisch begrijpen, spreken en oefenen. Het fijne van deze app, is dat de oefeningen worden aangepast op jouw niveau. Dit maakt de app een uitstekende aanvulling op jouw (thuis)cursus.
Om te bepalen of een cursus Russisch goed (genoeg) is, let je op: taalniveau, mate van begeleiding, de duur van de cursus, vorm van lesgeven, beoordelingen van andere cursisten en de betrouwbaarheid van het opleidingsinstituut. Verder kijk je natuurlijk ook naar de prijs van de cursus, al helemaal als er goede kortingen gegeven worden.
Voordat je begint aan een taalcursus, moet je jouw niveau bepalen. Als je niet of nauwelijks Russisch kunt, is het logisch dat je een beginnerscursus gaat volgen. Mocht je de eerste lessen al kennen, dan is dat geen probleem, dan kun je de cursus sneller afmaken. Beginnerscursussen herken je aan het label A1 of A2 (absolute basis).
Als je de basis van het Russisch beheerst, is een gevorderdencursus een beter idee. Tijdens de gevorderdencursus wordt je kennis opgefrist en leer je een heleboel nieuwe woorden. Daarnaast worden je schrijf-, spreek- en luistervaardigheden aangescherpt. Gevorderde cursussenherken je aan het label B1 of B2 (uitbreiding van basiskennis). Mocht je na B2 nog niet uitgeleerd zijn, dan zijn er altijd nog C1 of C2-cursussen waarbij je de taal tot in de kleinste details leert beheersen.
Twijfel je welk niveau je hebt? Vraag dan een gratis proefcursus aan, of bel met de docent of klantenservice van het opleidingsinstituut om persoonlijk advies in te winnen.
Russisch is een moeilijke taal om te leren, zowel in woord als geschrift. Leren gaat dan een stuk makkelijker met de juiste vorm van begeleiding. Een goede cursus biedt begeleiding aan, bijvoorbeeld met een docent die de geschreven en gesproken opdrachten nakijkt en feedback geeft. Een andere manier van feedback vergaren, is via een programma die taalfouten (zowel schriftelijk als mondeling) herkent. De meeste mensen geven de voorkeur aan persoonlijke begeleiding door een docent, zodat je vragen kunt stellen.
Heb je veel tijd om met je cursus aan de slag te gaan, of is dit iets wat je naast je werk en/of gezinsleven moet doen? Dat maakt nogal een verschil in de selectie voor een cursus. En moet je de basis van de taal binnen drie maanden beheersen, of kan het desnoods ook volgend jaar nog? Denk daar vooraf over na en kies een cursus die aansluit bij jouw doelen en bij de beschikbare tijd die je hebt.
Hoe volg jij het liefste les? Klassikaal met een docent voor je neus, thuis achter je laptop of tablet of in het land waar de taal gesproken wordt? Vraag jezelf dit af voordat je een cursus uitkiest. Zelfs binnen de cursus is er nog verschil. Bij de ene online cursus ligt de focus erg op spraakvaardigheden, terwijl de andere taalcursus juist meer ingaat op schrijven en lezen.
De tekst op een website of in een brochure kan nog zo mooi klinken, maar de meeste informatie haal je uit ‘echte’ ervaringen van ‘echte’ cursisten. Kijk daarom altijd even hoe de opleiding beoordeeld wordt. Wat voor cijfer krijgt het opleidingsinstituut in het algemeen en hoe wordt de opleiding specifiek beoordeeld? Daarnaast het advies om een aantal ervaringen te lezen om te lezen wat cursisten goed, of juist minder goed, vonden.
Bij een gerenommeerd opleidingsinstituut kun je ervan uit gaan dat je een opleiding op niveau krijgt. Opleidingsinstituten die bijvoorbeeld een keurmerk hebben, moeten aan allerlei richtlijnen voldoen. Hier worden ze ook regelmatig op gecontroleerd en getoetst. Je herkent de betrouwbaarheid van een opleidingsinstituut aan: een goede naamsbekendheid, vele voormalige cursisten, een hoog beoordelingscijfer, een officiële inschrijving in de Kamer van Koophandel, de aanwezigheid van certificaten en/of keurmerken en een beveiligde website. Alle opleiders en apps die op deze pagina worden genoemd, zijn betrouwbaar bevonden.
De prijs voor taalcursussen loopt uiteen. Goed nieuws: zelfs met een kleine beurs kun je Russisch leren, in elk geval als je voor een online cursus kiest. Waar je vooral op moet letten, is de prijs-kwaliteitverhouding. Een relatief hoge prijs is terecht als je er veel voor terugkrijgt, bijvoorbeeld in de vorm van persoonlijke begeleiding. Kies dus een budget wat je kan/mag uitgeven, en kijk uit welke cursus (binnen dat budget) je de meeste waarde haalt.
In grote lijnen, zijn er twee manieren om Russisch te leren: klassikaal of online. Russisch leren in Rusland zelf is lang niet altijd haalbaar om verschillende redenen. Gelukkig zijn er wel andere klassikale locaties waar het Russisch gedoseerd wordt.
Het voordeel van een klassikale les, is dat je medestudenten ontmoet en ‘live’ kunt oefenen met z’n allen. Bovendien ervaren veel cursisten een stok achter de deur en meer motivatie om huiswerk te doen. Het nadeel van een klassikale les, is dat je mee moet komen met het tempo van de groep. En als je een keer niet kan, mis je gelijk een groot deel van de uitleg. Bovendien zijn klassikale taalcursussen meestal duurder dan de online varianten.
Het voordeel van online les volgen, is dat je met je studie aan de slag kunt wanneer het jou uitkomt. Of dat nu ‘s ochtends vroeg is, laat op de middag of midden in de nacht: jij bepaalt! Daarnaast is het met een online cursus gemakkelijker om op eigen tempo te studeren. En door het grote aanbod, is het gemakkelijk om een cursus met een scherpe prijs te vinden. Een nadeel van online Russisch leren, is dat je meer zelfdiscipline nodig hebt en minder (of zelfs helemaal geen) binding voelt met andere cursisten en/of je docent.
Bij het leren van de Russische taal, hoort het leren van nieuwe woorden. In tegenstelling tot het Frans en Duits, heb je in het Russisch weinig overlap met de Germaanse talen. Je moet dus best wel stampen wil je de woorden echt kennen.
Bij een beginnerscursus leer je meer dan 1000 woorden op A1-niveau. Het gaat dan om simpele woorden die je in het dagelijkse leven zal gaan gebruiken. Bij een gevorderdencursus wordt deze woordenschat uitgebreid tot 10.000 woorden, vergelijkbaar met B2-niveau.
Door heel veel te oefenen en te herhalen. Als je een woord voor het eerst ziet, vergeet je het snel weer. Maar als je het een tweede, derde en vierde keer ziet, en moet gebruiken in een gesprek dat je voert, blijft het woord steeds beter hangen. Een handig hulpmiddel om jezelf te overhoren is www.wrts.nl. Kijk ook eens bij de apps onderaan dit artikel, dat zijn uitstekende hulpmiddelen om je woordenschat uit te breiden.
Een truc om woorden makkelijker te onthouden, is door ze op te schrijven met de hand. Onderzoek wijst uit dat je informatie dan sneller onthoudt dan als je het typt. Woorden uitspreken en proberen om zinnen te maken, zal het verder vergemakkelijken. Een woord in de context herken ju nu eerder dan een volledig nieuw woord.
Nederlands | Russisch |
ik | я (ya) |
je/jij | ты (ty) |
hij | он (on) |
zij | она (ona) |
het | оно (ono) |
we/wij | мы (my) |
jullie | вы (vy) |
zij | они (oni) |
wat | что (chto) |
wie | кто (kto) |
waar | где (gde) |
waarom | зачем (zachem) |
hoe | как (kak) |
welke | какой (kakoy) |
wanneer | когда (kogda) |
dan | тогда (togda) |
als | если (yesli) |
echt | на самом деле (na samom dele) |
maar | но (no) |
omdat | потому что (potomu chto) |
niet | не (ne) |
deze | это (eto) |
dat | что (chto) |
alle | все (vse) |
of | или (ili) |
en | и (i) |
weten | знать (znat’) |
denken | думать (dumat’) |
komen | приходить (prikhodit’) |
zetten | класть (klast’) |
nemen | брать (brat’) |
vinden | находить (nakhodit’) |
luisteren | слушать (slushat’) |
werken | работать (rabotat’) |
praten | говорить (govorit’) |
geven | давать (davat’) |
leuk vinden | нравится (nravitsya) |
helpen | помогать (pomogat’) |
houden van | любить (lyubit’) |
bellen | звонить (zvonit’) |
wachten | ждать (zhdat’) |
Deze tabel is afkomstig van de website Pinhok, hier download je de top 100 woorden van deze website in PDF.
Het Russische alfabet ziet er niet alleen anders uit, het klinkt eveneens ontzettend anders dan het Nederlands. Hieronder zie je alvast wat uitspraakregels die de taal kenmerken. Op het eerste gezicht klinkt het misschien wat ingewikkeld, maar tijdens een taalcursus leer je precies hoe het zit.
Een belangrijk onderscheid in het alfabet, is het verschil tussen de harde en de zachte medeklinker. De uitspraak van de zachte medeklinker, heet ‘gepalataliseerd’. Zodra je een gepalatiseerde (harde) medeklinker uitspreekt, verplaats je je tong naar je gehemelte, waardoor het een beetje als een ‘j’ klinkt. Een voorbeeld van deze klank is de klank ‘nj’, van ‘oranje’, bij het uitspraken van de zachte n.
Bij stemhebbende klinkers (voor meer informatie zie Wikipedia), wordt de klank bepaald door de lucht die je vanuit je longen in je spraakkanaal perst. De stembanen trillen waardoor het uniek klinkt. Hierdoor is het onmogelijk om stemhebbende medeklinkers fluisterend uit te spreken. In het Russisch heb je aardig wat woorden die eindigen op stemhebbende medeklinkers. Daarnaast zijn er voorbeelden waarin stemhebbende en stemloze medeklinkers met elkaar ‘botsen’, waardoor een tz bijvoorbeeld als dz uitgesproken wordt.
Vocaalreductie betekent dat je de beklemtoonde lettergreep halflang uitspreekt en de niet-beklemtoonde lettergrepen kort uitspreekt. Dit heeft in het Russisch grote gevolgen voor de uitspraak van de woorden. Tijdens een taalcursus wordt goed uitgelegd hoe vocaalreductie de taal beïnvloed en wat de juiste uitspraak per klemtoon is.
Net als andere taalcursussen, bestaat een taalcursus Russisch uit de onderdelen spreken, luisteren, lezen en schrijven. Bij een beginnerscursus ligt de nadruk eerst op spreken en luisteren, daarna op lezen en schijven.
Bij het spreken en luisteren wordt diep ingegaan op de uitspraak van het Russisch, zoals eerder beschreven staat. De eerste gesprekken die je leert voeren, zijn simpel. Je stelt je bijvoorbeeld voor aan je gesprekspartner, of je vertelt waar je woont. De geluidsfragmenten die je te horen krijgt zijn duidelijk en langzaam uitgesproken, zodat je goed kan wennen aan de klanken. Naarmate de cursus vordert, krijg je steeds lastigere tapes te horen en wordt het niveau van de gesprekken hoger.
Als je Russisch wil leren lezen en schrijven, moet je een nieuw alfabet aanleren, het Cyrillisch. Het Cyrillisch schrift vormt de basis voor de grote, Slavische talen, waaronder het Russisch. In het begin zal het Russische alfabet je voorkomen als abracadabra. Sommige letters, zoals de k, zul je herkennen vanuit het Nederlandse alfabet. Maar andere letters, zoals de f, hebben een totaal andere vorm. In een cursus krijg je handvatten om dit nieuwe alfabet zo snel mogelijk onder de knie te krijgen. Daarnaast maak je kennis met de belangrijkste spelling- en grammaticaregels. Een must voor het schrijven van teksten.
In je vrije tijd zijn er tal manieren om Spaans te leren. Een cursus is een van de beste manieren, omdat je dan een goed doordacht programma volgt en begeleiding krijgt. Maar er zijn natuurlijk ook andere manieren om Russisch te leren, of om de kennis uit je cursus aan te vullen.
Er zijn vele educatieve boeken geschreven over de Russische taal, ook in het Nederlands. Hieronder wat leessuggesties voor iedereen die Russisch wil leren via een boek of ebook.
Als je de taal al aardig beheerst, helpt het om Russische boeken te lezen. Veel woorden zullen je nog onbekend voorkomen, maar die kun je opzoeken in een woordenboek. Het lezen van een boek in de moedertaal, geeft je een goed beeld van zinsopbouw, grammatica, woordkeuze en meer. Hieronder een overzicht van bekende Russische schrijvers:
Je luistervaardigheid en woordenschat verbetert door naar Russische films en series te kijken. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een radioprogramma of praatprogramma, als daar je interesses liggen. Met of zonder ondertiteling, afhankelijk van hoeveel uitdaging je nodig hebt. Bekijk alvast een lijst met alles wat Netflix in het Russisch te bieden heeft:
Op YouTube staan duizenden filmpjes in het Russisch. Een deel daarvan zijn speciaal gemaakt om de taal aan anderen te leren. Hierbij een lijst met video’s om jouw eerste Russische woorden en zinnen te leren:
Dit zijn slechts enkele voorbeelden van alle beschikbare video’s. Als je in het Engels zoekt, vind je nog veel meer zoekresultaten. Er valt via YouTube dus meer dan genoeg te leren!
Een thuiscursus Russisch kost tussen de €100 en €550. Dat geldt in elk geval voor de cursussen op deze pagina. Gemiddeld kost een cursus Russisch €250. De goedkoopste thuiscursus Russisch duurt 10 maanden en kost €99 (na een korting van 50%), de duurste online cursus duurt 10 maanden en kost €550. Het verschil in prijs is te verklaren door de mate van begeleiding.
Let bij het kiezen voor de cursus op kortingen en extra’s. Soms is er een seizoenskorting waardoor je gedurende een bepaalde periode 25% tot 50% korting krijgt. Andere opleiders bieders gratis welkomstcadeaus aan, zoals een tablet of koptelefoon. Deze spullen komen goed van pas tijdens het studeren en daarna.
Russisch leren is lastig, maar niet onmogelijk. Met een cursus wordt het jou zo makkelijk mogelijk gemaakt om deze grote Slavische taal te leren, in woord en geschrift. Daarnaast zijn er andere manieren om vanuit huis je Russisch bij te spijkeren. Via boeken, series en films en YouTube vind je honderden taaltips. удачи, udachi! (Veel succes)