IC.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving voor een cursus.
Als pedicure ben je specialist op het gebied van voetverzorging. Jij weet hoe een voet anatomisch is opgebouwd, wat de werking van de huid en de nagels is en welke afwijkingen er zijn. Huid- en gezondheidsproblemen herken je moeiteloos. Ook weet je precies welke behandeling er nodig is en welke tools je daarvoor nodig hebt. Om hier alles over te leren, is het nodig dat je een opleiding of cursus volgt. Dit artikel helpt jou daarmee op weg. Ontdek of het beroep pedicure wat voor jou is en zo ja, welke opleiding je het meeste aanspreekt.
Zoek jij een betaalbare thuiscursus om pedicure te worden? Dan spreekt deze cursus van De Ondernemersschool NHOC jou vast aan. In drie tot zes maanden leer jij om voeten optimaal te verzorgen. Daarnaast krijg je informatie over hoe je jouw eigen pedicurepraktijk op kunt richten. Na afloop van de cursus krijg je een diploma waarmee je kunt solliciteren bij een beautysalon of wellnesscentrum. Let op: deze cursus levert geen branchediploma op.
Je leert van alles over de werking en structuur van de huid, de werking van de voet en het herkennen/behandelen van nagelproblemen. Daarnaast leer je welke dermatologische afwijkingen er zijn en hoe je daarmee om gaat. Verder leer je hoe je apparatuur gebruikt (inclusief freestechnieken) en steriel houdt. Verder is er veel aandacht voor ondernemingsvaardigheden, zoals het vriendelijk te woord staan van cliënten en het opstarten van je eigen praktijk.
Bekijk de gratis proeflesWil jij extra voordelig je Pedicure branchediploma behalen? Kijk dan eens naar deze thuiscursus van het NHA. De cursus heeft momenteel 50% korting en €1000 STAP-subsidie, waardoor je nog maar €159 hoeft bij te leggen. Het diploma is landelijk erkend, waardoor je vele carrièremogelijkheden hebt. Deze opleiding is erkend door ProVoet, na afronding mag jij je laten registreren en dit logo voeren. Zo zien toekomstige klanten dat je erkend pedicure bent.
Je leert alles wat een professioneel pedicure moet weten en kunnen. Deze opleiding is opgebouwd uit zes onderdelen: algemene anatomie en fysiologie, specifieke anatomie, fysiologie, pathologie en orthopedie, richtlijnen van hygiëne- en Arboregels in praktische situaties, theorie van de praktijk en sociale, communicatieve & commerciële vaardigheden als ondernemer. Deze opleiding is inclusief 10 praktijkdagen van 8 uur per dag.
Bekijk de gratis proeflesWil jij je specialiseren in het verzorgen en verfraaien van de voeten? Dan is de opleiding pedicure de juiste specialisatie binnen de schoonheidsbranche. Met deze opleiding van het NTI behaal je jouw landelijk erkende branchediploma. In 1,5 jaar leer je alles wat je moet weten om professioneel pedicure te worden. Daarnaast bereidt de opleiding je voor op het oprichten van je eigen nagelstudio.
Het studieprogramma bestaat uit de volgende onderwerpen: algemene anatomie en fysiologie, specifieke anatomie, fysiologie, pathologie en orthopedie, spierwerking, huidaandoeningen, hygiëne, arbo & milieu, reinigen/desinfecteren van de praktijk, kinesiologie & blauwdrukken en ondernemersvaardigheden. Deze opleiding is inclusief 8 gratis praktijkdagen. Je krijgt dan les in kleine klassen van 5 tot 14 studenten waardoor je veel leert en de kans krijgt om veel vragen te stellen.
Bekijk de gratis proeflesWil jij naast pedicure nog andere schoonheidsbehandelingen aanbieden? Deze professionele opleiding van De Ondernemersschool NHOC leidt jou breed op. In drie tot zes maanden word jij klaargestoomd voor de beauty- en wellnessbranche. Er is zowel aandacht voor de theorie, voor de vaardigheden als voor jouw toekomstmogelijkheden ná het volgen van de cursus.
Je leert ontzettend veel over uiterlijke verzorging. De inhoud is onderverdeeld in vijf modules: gelaatsverzorging, lichaamsverzorging, manicure, pedicure en make-up. Daarnaast leer je de basis anatomie van het gezicht. Ook krijg je uitgelegd hoe je professionele apparatuur moet gebruiken. Als afsluiter leer je hoe je jouw eigen schoonheidssalon opstart en hoe je je eerste klanten vindt. Na het afronden van de cursus kun jij schoonheidsbehandelingen geven, manicure/pedicure doen en visagie verzorgen.
Bekijk de gratis proeflesMet deze cursus van het LOI behaal je jouw branchediploma schoonheidsspecialist. Dat betekent dat het diploma landelijk erkend wordt door de branche. Extra voordeel is dat deze opleiding een goede voorbereiding is op de TCI-examens. Verder is deze opleiding een goede keuze voor schoonheidsspecialisten die voor zichzelf willen beginnen. Met de module ondernemersvaardigheden én het gratis boek ‘Ondernemen’ doe jij alvast de nodige kennis op!
Je leert alles wat je als schoonheidsspecialist moet weten en kunnen. Er zijn drie modules: het gelaat, het lichaam en ondernemersvaardigheden. Daarnaast leer je hoe je veilig en hygiënisch moet werken, je de juiste werkhouding aanneemt en meer. Tijdens de 8 (!) praktijkdagen, breng je jouw opgedane kennis in de praktijk. Je bouwt alvast een portfolio op voor het examen en je carrière als schoonheidsspecialist.
Tijdens een opleiding of cursus tot pedicure leer je alles wat je moet weten en kunnen om dit vak te beoefenen. In grote lijnen krijg je les over drie onderwerpen: de voeten/nagels, de inrichting en werkwijze van je praktijk en ondernemersvaardigheden. Hoe diep je op de onderwerpen ingaat, hangt af van de gekozen studie of opleiding. Verder zijn alle opleidingen en cursussen een combinatie van het leren van theorie en het oefenen in de praktijk.
Hoe zijn voeten, tenen en nagels opgebouwd? Wat is de functie en de werking van de huid, de nagelriemen en eelt? Hoe werken de bloedvaten en het circulatiesysteem? Welke huidaandoeningen en nagelafwijkingen ontstaan er op de voeten? Dit soort vragen worden allemaal beantwoord tijdens jouw opleiding of cursus tot manicure. Officieel wordt dit de leer in anatomie, fysiologie, pathologie en orthopedie genoemd. Na het volgen van de cursus weet jij tot in detail wat deze termen inhouden en wat ze voor jouw werk als pedicure betekenen.
Elke pedicure heeft te maken met de Arbowet en de Branchecode. In de Arbowet staan algemene arbeidsregels omschreven en de branchecode is specifiek voor pedicures. Tijdens de opleiding krijg je te horen waarom het belangrijk is om je aan de Arbowet en branchecode te horen. Daarnaast krijg je uitgelegd wat de regels en richtlijnen zijn en hoe je ze toepast. Denk hierbij aan de werktijden en de privacy van je cliënten.
Een deel van de regels heeft betrekking op de hygiëne van de praktijk. Je leert uiteraard hoe je zorgt dat je hier aan voldoet. Hoe zorg je bijvoorbeeld dat je praktijk veilig is in termen van hygiëne? Hoe reinig je de tools op zo’n manier dat je geen voetschimmel overdraagt van de ene op de andere persoon? Je krijgt hier uitvoerig les over.
Natuurlijk leer je tijdens een pedicurecursus hoe je behandelingen moet geven. Dat gebeurt heel uitgebreid. Eerst analyseer je de voeten van de klant en overleg je een behandeling. Daarnaast leer je hoe je de behandeling voor moet bereiden. Daarna ga je over tot de behandeling zelf, waarin je de voeten verzorgt en/of de nagels op maakt. Vaak voorzie je de klant van advies over voetverzorging thuis. Daarna leer je hoe je de behandeling afrondt, de apparatuur schoonmaakt, de klant bedankt et cetera.
Tijdens een opleiding of cursus krijg je te horen wat je allemaal nodig hebt binnen je eigen praktijk. Het gaat dan om apparatuur, maar ook om de inkoop van materialen en het weggooien ervan. Er is ook aandacht voor de keuze van materialen en de daarbij horende impact op het milieu. Bij sommige cursussen krijg je tips om je praktijk professioneel te laten ogen en om een prettige werksfeer te creëren. Deze tips kun je natuurlijk ook toepassen op je behandelkamer binnen een bestaande pedicurepraktijk.
Veel cursisten dromen ervan om een eigen pedicuresalon op te richten. Maar voetverzorging en ondernemen zijn twee totaal verschillende dingen. Daarom hebben de meeste opleidingen een aparte module ondernemerschap. Hierin leer je bijvoorbeeld hoe je klanten werft en hoe je hen vriendelijk te woord staat en van advies voorziet. Vaardigheden die je zowel in je eigen praktijk, als in loondienst goed kunt gebruiken. Sommige opleidingen gaan hier nog iets verder in en vertellen je wat er bij een eigen onderneming komt kijken. Denk hierbij aan de (financiële) administratie, het maken van een website en het zorgen voor tevreden en terugkerende klanten.
De onderwerpen voeten, nagels, hygiëne en Arbo zijn best theoretisch. Je moet nu eenmaal leren hoe het zit en dat is niet altijd even spannend. De onderwerpen behandelen, praktijkinrichting en ondernemersvaardigheden zijn meer praktijkgericht. Je kunt nu eenmaal niet uit een boek leren hoe je een teennagel repareert. Gelukkig houden bijna alle opleidingen daar rekening mee.
Bij een klassikale opleiding oefen je samen met je klasgenoten in een lokaal. Bij een online opleiding of thuiscursus word je uitgenodigd voor zogeheten praktijkdagen. Dat zijn dagen waarin je samenkomt met docent en studiegenoten om te oefenen. Op deze dagen leer je veel en wordt je goed voorbereid op het praktijkexamen. Daarnaast is het een mooie gelegenheid om alvast aan je portfolio te werken en te netwerken.
Een volledige opleiding en een cursus verschillen in: duur van de opleiding, inhoud van de opleiding, diploma/certificaat, landelijke erkenning en kosten. Hieronder lees je wat de verschillen binnen de branche pedicure zijn:
Een volledige opleiding tot pedicure duurt gemiddeld 16 maanden (iets minder dan anderhalf jaar). Een pedicurecursus duurt gemiddeld 4 á 5 maanden, iets minder dan een half jaar. Je bent dus sneller klaar met een cursus dan met een opleiding.
Een volledige opleiding tot pedicure heeft een uitgebreider studieprogramma dan een cursus. Tijdens een opleiding komen alle onderwerpen uitgebreid aan bod, terwijl een cursus wat minder diep op de onderwerpen in gaat. Het hangt er echter wel van af hoe lang een cursus duurt.
Een cursus tot manicure, helemaal als het om een thuiscursus gaat, kun je makkelijk combineren met werk en andere verplichtingen. Met een á twee dagdelen per week voltooi jij de cursus met succes. Een volledige opleiding daarentegen, vereist wat meer inspanning. Gemiddeld gaat het om twee dagen per week. Gelukkig bieden veel opleidingsinstituten de mogelijkheid om flexibel, in je eigen tempo, te studeren.
Aan het einde van een cursus ontvang je een certificaat van deelname of een diploma. Alleen bieden niet alle cursussen dat aan. Een opleiding daarentegen, voorziet jou altijd van een diploma (alleen als je het examen haalt).
Niet elk diploma is even veel waard. Een diploma van een cursus wordt op de arbeidsmarkt minder serieus genomen dan een diploma van een volledige opleiding. Professionals weten namelijk dat je tijdens de opleiding diepgaandere kennis hebt opgedaan. Bovendien heb je hier meer tijd en geld in geïnvesteerd, een teken dat je gemotiveerd bent.
Wil jij graag een goed, landelijk erkend diploma? Kies dan voor een Brancheopleiding tot pedicure. Dat is een landelijk erkende opleiding waarbij je een diploma krijgt wat overal in Nederland geldig is. Het niveau van dit diploma staat gelijk aan mbo.
Een groot verschil tussen een cursus en een opleiding, zijn de kosten. Een cursus is vele malen goedkoper dan een volledige opleiding. Dit verschil is te verklaren door het verschil in studieduur en het soort diploma. Hieronder lees je wat een pedicure opleiding en een pedicure cursus ongeveer kosten.
Een opleiding tot pedicure kost tussen de €1000 en €3000, afhankelijk van het opleidingsinstituut. Gemiddeld kost een pedicure opleiding rond de €2000. Het gaat dan om een branche-opleiding waarbij je een erkend diploma krijgt.
Een cursus tot pedicure kost tussen de €300 en €500, afhankelijk van de cursusaanbieder. Gemiddeld kost een pedicure cursus €400. Je krijgt dan geen branchediploma, maar hebt wel genoeg kennis om als pedicure te gaan werken.
Tijdens het zoeken naar de juiste opleiding of cursus, loont het om kortingen te vergelijken. Soms heeft een aanbieder ineens een leuke actie, zoals 50% korting op de hele opleiding, tijdelijk geen inschrijvingsgeld of een gratis tablet.
Daarnaast verstrekt de overheid een STAP-subsidie van €1000 aan elke werkende Nederlander. Dit bedrag mag je inzetten voor een pedicure opleiding. Op die manier is de opleiding of cursus ineens een stuk beter te betalen.
Je mag wanneer je wilt starten als pedicure. Om dit beroep uit te oefenen heb je namelijk geen diploma nodig. Toch is het onverstandig om zonder opleiding te hebben gevolgd aan het werk te gaan. Allereerst zal je minder goed in staat zijn om de gezondheid van een voet of nagel te beoordelen. De behandeling is bovendien risicovoller, omdat je niet zeker weet of je deze foutloos uitvoert. Daarnaast zal het lastig zijn om, naast wat vrienden en familie, nieuwe klanten te vinden. De meeste mensen kiezen liever voor een opgeleide professional.
Stel, je volgt een opleiding of cursus, wanneer mag je dan starten als pedicure? Het advies is om te wachten tot na de praktijkdagen. Daar oefen je namelijk ‘in het echt’ en dat komt goed van pas voor jouw eerste behandelingen bij cliënten. Hoelang dat duurt, verschilt per opleiding, houd ongeveer rekening met een jaar. Wil je echt het zekere voor het onzekere nemen, dan kun je het beste wachten tot je je diploma in ontvangst hebt genomen. Dat duurt ongeveer 1,5 jaar.
Je kunt je tijd en geld maar een keer investeren. Daarom is het belangrijk om een weloverwogen keuze te maken over de cursus of opleiding. Hieronder staan wat zaken waar je op moet letten voordat je de knoop doorhakt.
De eerste vraag die je jezelf moet stellen, is of je een cursus of opleiding wilt volgen. Zoals eerder omschreven, is een cursus korter, goedkoper en makkelijker. Maar bij een opleiding wordt je beter voorbereid op het werk en krijg je een erkend diploma.
Cursussen en opleidingen kun je zowel online als klassikaal volgen. De voordelen van online is dat je de cursus in je eigen tijd volgt en op je eigen tempo. Meestal is het goedkoper dan een klassikale opleiding. Een nadeel is dat je minder klasgenoten leert kennen en dat je meer discipline nodig hebt om te leren. De meeste opleidingen op deze pagina hebben een goede middenweg: de online lessen worden aangevuld met een aantal praktijkdagen.
De mate van persoonlijke begeleiding verschilt per opleiding/cursus. Bij sommige opleidingen heb je een docent die je helpt, bij andere opleidingen kun je meerdere docenten aanspreken. De tweede situatie heeft als voordeel dat er altijd wel iemand beschikbaar is. Een ander moment waarop de persoonlijke begeleiding sterk naar voren komt, is tijdens de praktijkdagen. Kijk vooraf even hoe groot de groep is. In kleinere groepen word je over het algemeen beter begeleid.
Beoordelingen, in de vorm van een cijfer of geschreven review, geven een realistisch beeld van de opleiding. Een website of brochure kan er nog zo goed uit zien – het gaat om de praktijk. Lees daarom beoordelingen van mensen die jou zijn voorgegaan. Hoe beoordelen ze de cursus in het algemeen? Wat vonden ze goed, wat kon volgens hen beter? En, misschien wel de belangrijkste vraag, zijn ze inderdaad klaargestoomd om pedicure te worden?
Zoals eerder genoemd, zijn er verschillende type diploma’s en certificaten. Zoek vooraf uit of je een certificaat of diploma krijgt en wat je daarmee kunt. Als je een landelijk erkend diploma pedicure wilt behalen, moet je een branche-opleiding volgen.
Bij het kiezen van een pedicureopleiding is de prijs niet het belangrijkste, want je wilt kwaliteit. Toch kijk je natuurlijk wel even naar de kosten. Je moet de cursus namelijk wel kunnen betalen. Bovendien zit er best veel prijsverschil tussen opleidingen, dat komt bijvoorbeeld door tijdelijke kortingen of het inzetten van het STAP-budget.
Als je niet zeker weet welke opleiding of cursus je moet kiezen, is het slim om een proefles te volgen. Een proefles is altijd gratis en geeft je een beeld van hoe de theorie gedoceerd wordt. Daarnaast kun je contact zoeken met een van de docenten om wat vragen te stellen over de opleiding. Als je vriendelijk te woord wordt gestaan en je vlot antwoord krijgt op je vragen, is dat een goed teken.
De meeste mensen vinden de opleiding tot pedicure niet moeilijk. Maar dat is en blijft natuurlijk een persoonlijke ervaring. Uit de reviews van enkele cursisten blijkt dat zij de theorie niet zo moeilijk vinden, maar dat het onwennig kan zijn om aan de voeten van mensen te zitten. Goede begeleiding, bijvoorbeeld op de praktijkdagen, is dan ook een welkome ondersteuning. Voor cursisten die eerder al voeten van familie of vrienden verzorgden, zal de opleiding makkelijker zijn.
De branchediploma’s voor (medisch) pedicure, worden ingeschaald op niveau 3 en 4 van het middelbaar beroepsonderwijs. Het niveau zit dus tussen een middenkaderopleiding en specialistenopleiding in. De opleiding is dus zowel theoretisch als praktijkgericht.
Wat een branche-opleiding tot pedicure makkelijker maakt dan een ‘normaal’ mbo-diploma, is dat er geen algemene vakken worden gegeven. Dus je volgt geen Nederlands, rekenen, Engels, loopbaan en burgerschap. Je houdt je echt alleen bezig met de pedicure-vakken.
Om jezelf bij te scholen in voetverzorging, zijn er meerdere manieren. Hieronder staan wat bronnen met inspiratie.
Voetverzorging is een praktisch vak, dus je leert het beste met video. Dan zie je in elk geval wat er gebeurt. Een kanaal met veel informatieve en behulpzame video’s (Nederlands) is Pedicuretip. Dat is een vlog/blog waar pedicures gratis terecht kunnen voor tips, informatie en inspiratie. Er zijn ook losse video’s van andere kanalen waarin pedicuretips worden gedeeld. Een voorbeeld is de video: Pedicure behandeling – Je voetverzorging thuis zelf doen (summer proof!). Als je eenmaal zulke video’s bekijkt, kom je vanzelf andere handige kanalen tegen.
Voor de theorie achter voetverzorging kom je al snel uit bij een boek. In Nederland is er een speciale uitgeverij voor pedicure-boeken: Uitgeverij Les Pieds. Dat is Frans voor ‘de voeten’. In de webshop van deze uitgeverij vind je allerlei kwalitatieve boeken om meer te leren over voetverzorging.
Een andere goed platform voor studieboeken is Studystore. Hier hebben ze goede boeken die ook gebruikt worden in diverse opleidingen. Op deze pagina vind je een overzicht van de pedicure-boeken die Studystore op dit moment verkoopt.
Verder is Bol.com natuurlijk een goede webshop om wat boeken te kopen. Voorbeelden van boeken die je daar kunt kopen, zijn de Pedicure-instrumentenwijzer, Voeten en nagels, Voetenvragenboek dermatologie, Mycoses in de pedicurepraktijk (vakboek voor pedicures) en Pedicure – Theorie van de praktijk.
Wil jij pedicure worden? Dat kan met en zonder opleiding. Als je er echt je werk van wil maken, dan is het aan te raden om een branche-opleiding te volgen. Met een online opleiding kan dat al binnen 1,5 jaar en dankzij het STAP-budget krijg je €1000 korting. Na het volgen van een (online) opleiding weet jij hoe voetverzorging werkt én welke stappen je moet ondernemen om je eigen pedicuresalon te openen.